Τα περισσεύματα που καταλήγουν στα απορρίμματα είναι μία αναπόφευκτη πλευρά της μαγειρικής. Επομένως, η δημιουργική χρήση των περισσευμάτων δεν είναι μία νέα έννοια.  Ορισμένα από τα πιο διάσημα πιάτα στον κόσμο έχουν προκύψει από προσπάθειες να επαναχρησιμοποιηθούν τα περισσεύματα. Η ισπανική παέγια, η πατατοσαλάτα, και το χάγγις δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν τα περισσεύματα.

Ας πάρουμε μερικές ιδέες:

 1. Να είστε δημιουργικοί με τα περισσεύματα των λαχανικών, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γευστικές σούπες.
 2. Χρησιμοποιήστε ψωμί του τοστ που περίσσεψε από το πρωινό για να φτιάξετε τρίμματα για ψαροκροκέτες και μπαγιάτικο μπριός για πουτίγκες που βασίζονται στο ψωμί ή κρουτόν.
 3. Χρησιμοποιήστε τα περισσεύματα για να δημιουργήσετε γευστικά ορεκτικά - για παράδειγμα, τα περισσεύματα από το χοιρινό ή το κοτόπουλο μπορούν να μετατραπούν σε πατέ και terrine.
 4. Μετατρέψτε την πρόσθετη παραγωγή σε chutneys, πίκλες και μαρμελάδες.
 5. Καταψύξτε μούρα ή σταφύλια που περίσσεψαν πάνω σε φύλλο μαγειρικής ώστε να τα χρησιμοποιήσετε σε smoothies, shakes ή άλλες συνταγές.

Και κάποιες συμβουλές για το Mise en Place:

 • Μαγειρέψτε μικρότερες μερίδες προετοιμασμένων βασικών φαγητών, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν χρειάζεται να παραγγείλετε ξανά.  Οι αριθμοί λένε την αλήθεια.
 • Κάντε σωστό προγραμματισμό και προβλέψεις.
 • Σχεδιάστε προσεκτικά.  Αυτό βελτιστοποιεί την απόδοση της εργασίας και μειώνει τα περισσεύματα.
 • Να είστε ευέλικτοι και έτοιμοι να αντιδράσετε:  προσαρμόστε το mise en place σας στις κρατήσεις, στον καιρό, στις αργίες, κ.λπ., αυξάνοντας ή μειώνοντάς το αντίστοιχα.
 • Αποφύγετε τον πειρασμό της υπέρβασης των επιπέδων αποθεμάτων και του υπερβολικού mise en place, ακόμα και όταν έχετε ελεύθερο χρόνο.  Είναι ψευδής εξοικονόμηση να έχετε έτοιμα παραπάνω εκ των προτέρων, καθώς αυτό οδηγεί συχνά σε σπατάλη αποθέματος και προσπάθειας.  Υπάρχουν καλύτερες χρήσεις για τον χρόνο σας!
 • Μην ξεχνάτε να αποφεύγετε την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων φαγητού.