Το καλαμάρι (επιστημονική ονομασία Loligo) είναι γένος θαλάσσιων ζώων, που ανήκουν στην οικογένεια Μυοψίδες. Διαθέτει τα γενικά χαρακτηριστικά που έχουν τα Κεφαλόποδα, υπάγεται στα μαλάκια και ανήκει στα διβράγχια και δεκάποδα.

Κύρια τροφή του είναι τα ψάρια και γι’ αυτό θα το βρούμε να κολυμπά διαρκώς και σε κοντινή απόσταση από τις ακτές. Εκτός από το κοινό καλαμάρι, συναντάται και ένα μικρότερο είδος που φτάνει τα 30 εκατοστά, με κόκκινο χρώμα και διαφανές σώμα.

Ανήκει στα πιο σημαντικά είδη κεφαλόποδων που αλιεύονται για εμπορικούς σκοπούς, ενώ έχει τα βασικά τους χαρακτηριστικά, δηλαδή τις βεντούζες στο σώμα που χρησιμοποιεί για την προώθησή του, το μελάνι που εκρύγνει για να μπορεί να καλυφτεί και να ξεφύγει από κινδύνους και τη δυνατότητα να αλλάζει χρώμα, σχήμα και υφή για να κρυφτεί από αρπακτικά ζώα και θηράματα.

Ο όρος «Καλαμάρι», εμφανίστηκε στα τέλη του 13ου αιώνα. Προέρχεται από το λατινικό  calamarius  που σημαίνει, "αυτός , που έχει το καλάμι για να γράψει," με αναφορά στο μελάνι που εξαπολύει για να αμυνθεί.

 

Συστατικά & υγεία

Στη δεκαετία του 1990, μια μικρής κλίμακας κλινική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση των θαλασσινών, συμπεριλαμβανομένων και των καλαμαριών, δεν είχε σημαντική επίδραση στα λιπίδια του αίματος σε υγιείς άνδρες. Ωστόσο, άλλες μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από την κατανάλωσή τους τόσο σε θέματα εμφράγματος του μυοκαρδίου όσο και σε διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του παχέους εντέρου. Τα καλαμάρια είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3, που λειτουργούν ως πρόδρομες ουσίες χημικών διαβιβαστών ενισχύοντας την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, του κυκλοφορικού και του ορμονικού συστήματος, με ευνοϊκές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία και πιθανόν στη μείωση της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που έχουν είναι ο σίδηρος, ο χαλκός, τοσελήνιο, η βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β12, φωσφόρος, ψευδάργυρος, μαγνήσιο, βιταμίνη Β3 (Νιασίνη), βιταμίνη Β5 και βιταμίνη Ε, καθιστώντας το και αυτό πολύ ψηλά στη διατροφικές μας επιλογές.

Γενικές πληροφορίες

Τα αποθέματα σε κεφαλόποδα στη γη διαφέρουν σημαντικά από έτος σε έτος και επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες. Η σύντομη ζωή τους και τα διάφορα κλιματολογικά φαινόμενα, όπως το Ελ Νίνιο, είναι κάποιοι από αυτούς. Τελευταία όμως έχει παρατηρηθεί και η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ενώ η Ιαπωνία και η ΕΕ είναι μακράν οι μεγαλύτεροι καταναλωτές. Ως αποτέλεσμα, γίνονται συνεχώς προσπάθειες εκτροφής σε διάφορα μέρη του κόσμου, χωρίς βέβαια πάντα θετικά αποτελέσματα.

Καλαμάρια: προσοχή στη χοληστερόλη!

Το καλαμάρι είναι ένα μαλάκιο που περιέχει υψηλή ποσότητα χοληστερόλης. Τα άτομα που έχουν αυξημένη χοληστερόλη (ή χοληστερίνη) πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό και τον διαιτολόγο τους, σχετικά με τα τρόφιμα που μπορούν να καταναλώνουν και επίσης σχετικά με τις εξατομικευμένες διαιτητικές τους ανάγκες. Εντούτοις πρέπει να σημειωθεί, ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η απορρόφηση της χοληστερόλης από τα καλαμάρια είναι πολύ μικρή. Θα πρέπει, συνεπώς, να ζητείται πάντα η συμβουλή και σύσταση του γιατρού καθώς και του εξειδικευμένου διαιτολόγου.

Αλλεργίες

Τα καλαμάρια, ανήκουν στα θαλασσινά και σαν αποτέλεσμα στην ομάδα των κύριων αλλεργιογόνων τροφών. Άτομα αλλεργικά σε ορισμένα από αυτά τα τρόφιμα, πρέπει να συμβουλεύονται έναν αλλεργιολόγο για να πάρουν εξατομικευμένες πληροφορίες και οδηγίες. Τέλος, τα άτομα με αλλεργία στα ακάρεα έχουν υψηλό κίνδυνο αλλεργίας στα καλαμάρια, και θα πρέπει να αναζητήσουν την γνωμάτευση ειδικού αλλεργιολόγου.

Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται, προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας.