Κρόκος κοζάνης ή Σαφράν (saffron):

Κρόκος κοζάνης ή Σαφράν (saffron):

Ο κρόκος Κοζάνης ανήκει στα superfoods, όχι μόνο για τις πολλές βιταμίνες του, αλλά και γιατί χρησιμοποιείται σε πάρα πολλούς κλάδους: στην φαρμακευτική, στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική, στην τυροκομία, την μακαρονοποιία, την ποτοποιία μέχρι και στην ζωγραφική! Στην λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται πολύ συχνά σαν άριστο στομαχικό, σαν αντισπασμωδικό και σαν διεγερτικό. Συγκεκριμένα, επειδή είναι πλούσιος σε λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, καροτένιο Α, Β και Γ, βιταμίνες συμπλέγματος Β και αιθέρια έλαια, καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, και σε μικρές δόσεις, διεγείρει την όρεξη και διευκολύνει την πέψη, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι περιορίζει τους σπασμούς, τον κοκκύτη και τους νευρικούς κωλικούς. 

Επιπλέον, ο κρόκος συνδέεται και με τη γονιμότητα, χάρη στις αφροδισιακές ιδιότητες, κάτι που γνωρίζουμε μέσα από μύθους και αρχαία κείμενα. Οι χρωστικές, μυρεψικές, αρτυματικές και φαρμακευτικές ιδιότητες του κρόκου οφείλονται σε δύο βασικά συστατικά του: την πικροκροκίνη και την κροκίνη, και ιδιαίτερα στα άγλυκα μέρη τους.

Χρήσεις του Κρόκου Κοζάνης

Χρήσεις του Κρόκου Κοζάνης

Ο Κρόκος Κοζάνης ταιριάζει πολύ με ρύζι, ζυμαρικά, σάλτσες, κοτόπουλο, ψαρόσουπες, αρνί, πατάτες, όσπρια, τσουρέκια, γιατί προσθέτει στα φαγητά το λεπτό του άρωμα, την πικάντικη γεύση και το όμορφο κίτρινο χρώμα του.

Χρησιμοποιείται όπως θα χρησιμοποιούσε κάποιος ένα ακριβό άρωμα, σε μικρή ποσότητα, ακολουθώντας αυστηρά τη συνταγή. Όταν είναι σε σκόνη πρέπει πρώτα να διαλύεται στο νερό, ενώ όταν είναι σε στίγματα,  υπολογίζουμε 10-12 στίγματα για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού, τα μουλιάζουμε και τα προσθέτουμε μετά. Όταν τέλος είναι σε σκόνη, δεν χρειάζεται μούλιασμα, αλλά προστίθεται κατ’ ευθείαν στα ροφήματα ή στο νερό