Το MSG χρησιμοποιείται ανά τους αιώνες για να ενισχύσει τη γεύση των φαγητών. Παράγεται μέσω της ζύμωσης και φτιάχνεται από φυσικά προϊόντα όπως το ζαχαροκάλαμο ή τη μελάσα και το άμυλο από ταπιόκα, καλαμπόκι ή άλλα δημητριακά.

Το γλουταμινικό μονονάτριο είναι ένα ενισχυτικό που προσθέτει μια πέμπτη γεύση στο φαγητό που ονομάζεται «umami» και μια αλμυρή γεύση που μοιάζει με ζωμό (οι άλλες τέσσερις γεύσεις είναι το γλυκό, το αλμυρό, το ξινό και το πικρό).

Χρησιμοποιείται σε έτοιμα προϊόντα, όπως σούπες και σάλτσες, τρόφιμα σε κονσέρβα ή κατεψυγμένα, καθώς και σε κρεατικά και ψαρικά. Αποτελεί την ιδανική εναλλακτική λύση για το αλάτι, καθώς περιέχει μόνο το ένα τρίτο της περιεκτικότητας σε νάτριο.

Ο οργανισμός μας παράγει γλουταμινικό αφού είναι βασικό για να συνεχίζουν τα κύτταρα του οργανισμού να εργάζονται αποτελεσματικά και αποδοτικά.

Ποιο είναι το πρόβλημα με το MSG; 

Πολλοί το κατηγορούν ως υπεύθυνο για το «Σύνδρομο Κινέζικου Εστιατορίου», το οποίο λέγεται ότι περιλαμβάνει σφίξιμο στο στήθος, ναυτία και εφίδρωση. Ωστόσο, είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που επηρεάζονται από το MSG (όσοι είναι ευαίσθητοι σε αυτό) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τροφίμων, η Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α (USA Food & Drug Administration) και  o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές. Στην ΕΕ, είναι εγκεκριμένο ως πρόσθετο στα τρόφιμα (E-621) και χρησιμοποιείται ευρέως. 

Ποια είναι η δική μας λύση;

Το MSG συμβάλλει στη δημιουργία νόστιμων και οικονομικών τροφίμων, μειώνοντας την περιεκτικότητα των τροφίμων σε αλάτι. Έτσι, βοηθάμε τους καταναλωτές να μειώσουν την πρόσληψή τους σε αλάτι χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στη γεύση.

Στην Unilever Food Solutions

  • Υποστηρίζουμε την αρχή της διαφάνειας και της παροχής πληροφοριών στους καταναλωτές μας. Γι’ αυτό και συμπεριλαμβάνουμε πάντα το MSG στον κατάλογο των συστατικών των προϊόντων μας που το περιέχουν, για να μπορούν να δουν οι καταναλωτές μας αν αυτό έχει προστεθεί.
  • Πιστεύουμε ότι οι καταναλωτές πρέπει να έχουν πάντα το δικαίωμα της επιλογής. Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργούμε νόστιμα τρόφιμα που περιέχουν MSG, αλλά και τρόφιμα χωρίς αυτό, με τη χρήση επεξεργασμένων πρωτεϊνών (π.χ. σος σόγιας) ή φυσικών γεύσεων που το αντικαθιστούν (βότανα, μπαχαρικά κ.λπ.)