Το καλοκαίρι βρίσκεται ήδη εδώ και τα εποχικά μενού είναι η καταλληλότερη ευκαιρία να αναδείξετε τη δημιουργικότητά σας. Άλλωστε, φαντασία στα πιάτα σημαίνει περισσότερη γεύση και φυσικά περισσότερα έσοδα για την επιχείρησή σας. Πάνω από το 40% των καταναλωτών συμφωνούν ότι τα εποχικά πιάτα είναι αυτά που τους καθοδηγούν στην επιλογή εστιατορίων και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω1. Επομένως τώρα είναι η ιδανική στιγμή για τη δημιουργία ενός καλοκαιρινού μενού με έμπνευση και κέρδος.


Εποχικά συστατικά παντού στο μενού

Tα εποχικά φρούτα και λαχανικά έχουν πολλά να προσφέρουν σε ένα πιάτο. Ένα από αυτά είναι η εξαιρετική τους γεύση. Γιατί λοιπόν να μην είναι οι πρωταγωνιστές του μενού σας; Πολλά εστιατόρια στην Αμερική ακολουθούν αυτή τη λογική, δημιουργώντας μενού πλούσια σε εποχικά ροφήματα, ορεκτικά και επιδόρπια. Ας δούμε παρακάτω πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε καλοκαιρινές γεύσεις και συστατικά.

Ορεκτικά και μικρά πιάτα

Ορεκτικά και μικρά πιάτα

Τα ορεκτικά και τα μικρά πιάτα έχουν μεγάλη πέραση σε μια παρέα νέων2. Μια πολύ καλή ιδέα για αρχή είναι κάποιο πιάτο για τη μέση, το οποίο μπορεί να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά και να συνοδεύεται από διάφορα νόστιμα ντιπ. 

Και πώς μπορείτε να είστε σίγουροι για τη φρεσκάδα των προϊόντων και την επιτυχία του πιάτου; Η συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς είναι πάντα ένας έξυπνος τρόπος, για να έχετε τα φρέσκα προϊόντα που θα σερβίρετε στα πιάτα σας.

Σάντουιτς και μπέργκερ

Σάντουιτς και μπέργκερ

Τελευταία έχει παρατηρηθεί πως τα νόστιμα σάντουιτς κάνουν θραύση στους νέους2. Αλλά τι κάνει ένα σάντουιτς εξαιρετικό; Τα φρέσκα και καλά διαλεγμένα υλικά. Για να αποκτήσετε τα κατάλληλα συστατικά απευθείας από το αγρόκτημα, μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή με τοπικούς προμηθευτές. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε από τους ανταγωνιστές σας. Επιπλέον, για να αυξήσετε τις πωλήσεις και στα ποτά, μπορείτε να προσφέρετε την μπύρα που ταιριάζει με το αντίστοιχο σάντουιτς.    

Υπάρχουν τρόποι να γευτεί κανείς ένα burger ακόμα και όταν δεν μπορεί να φάει ψωμί επειδή, παραδείγματος χάρη, αποφεύγει τη γλουτένη. Σε ένα μπεργκεράδικο στο Ντάλας χρησιμοποιούν λαχανίδες αντί για ψωμάκι, οι οποίες είναι ελαφρώς μαγειρεμένες στον ατμό. «Σέξι» μέθοδος – κατά τα λεγόμενα μερικών σεφ – να «τυλίξεις» ένα burger. Δοκιμάστε το!

Σούπες

Σούπες

Οπωσδήποτε ένα καυτό μπολ σούπας με μοσχάρι δεν είναι ό,τι πιο δελεαστικό στα μέσα Ιουλίου, αλλά δεν χρειάζεται να αποκλείουμε τις σούπες επειδή η θερμοκρασία ανεβαίνει. Μερικοί πελάτες επιλέγουν τις ζεστές σούπες, ακόμη κι όταν έξω έχει καύσωνα. Εσείς μπορείτε να εμπλουτίσετε το μενού σας με πιο ελαφριές σούπες με έθνικ γεύσεις και ζωμό από κρέας.

Οι κρύες σούπες κερδίζουν όλο και περισσότερο τις προτιμήσεις των καταναλωτών και συχνά σερβίρονται ως ένα αναζωογονητικό ορεκτικό amuse bouche. Αναμφισβήτητα ενδιαφέρουσες επιλογές είναι η σούπα με τορτίγια και η σούπα με ρυζομακάρονα, ενώ διάσημοι σεφ συνιστούν να πειραματιστούμε συγκεκριμένα με την κορεάτικη κρύα σούπα με νουντλς (naengmyeon). Κάτι θα ξέρουν.

Επιδόρπιο

Επιδόρπιο

Aν ψάχνετε τρόπους να ενσωματώσετε τις καλοκαιρινές γεύσεις στα επιδόρπιά σας, στραφείτε προς τα γλυκά με φρέσκες λύσεις κατευθείαν από το περιβόλι. Για πιο απαιτητικούς πελάτες, σκεφτείτε πιο περιπετειώδεις καλοκαιρινές γεύσεις όπως η λεβάντα, τα ροδοπέταλα, το δεντρολίβανο, ο καπνός και οι καυτερές πιπεριές (τσίλι).

Κάτι άλλο που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος είναι οι αντικρουόμενες γεύσεις. Το θαλασσινό αλάτι και η καραμέλα έχουν γίνει ένας κλασικός συνδυασμός, ενώ οι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε είναι αμέτρητοι! Μάνγκο με τσίλι σε σκόνη ή καρπούζι με φέτα... φαντασία να υπάρχει.

Στη σοκολάτα, διαχρονική και αγαπημένη, μπορείτε να δώσετε έναν καλοκαιρινό τόνο καπνίζοντάς τη ή προσθέτοντας λουλουδάτα αρώματα σε ένα πιάτο που έχει ήδη σοκολάτα.

Το καλοκαίρι είναι τρόπος σκέψης

Το εποχικό φαγητό σχετίζεται άμεσα με την παραδοσιακή αλλαγή των εποχών. Όμως, οι καταναλωτές θέλουν πλέον κάτι παραπάνω από ένα απλό πιάτο εποχής. Οι καταναλωτές αναζητούν μία πιο συναισθηματική σύνδεση με το εποχικό μενού. Γι’ αυτό, η νοσταλγία και η ευχαρίστηση είναι δύο συνήθη χαρακτηριστικά των εποχικών μενού.2

Νοσταλγία

Νοσταλγία

Από την πλευρά του πελάτη, το καλοκαίρι είναι ένα σύνολο ευχάριστων αναμνήσεων! Και τα γευστικά γεύματα είναι συνήθως ένα όμορφο κομμάτι του. Καθώς βλέπουμε τα παραδοσιακά γεύματα να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, το καλοκαίρι είναι η τέλεια εποχή για να ανανεώσουμε κάποια κλασικά πιάτα.

Αλυσίδα εστιατορίων στο Κάνσας προσφέρει το καταπληκτικό πιάτο «Straw Short». Aκόμα πιο καταπληκτική είναι η περιγραφή του στο μενού, μιας και δεν πρόκειται για ένα απλό επιδόρπιο αλλά όπως λένε «το απόλυτο καλοκαιρινό επιδόρπιο, το Strawberry Shortcake,  με εξ ολοκλήρου σπιτική ζύμη μπισκότου, μαριναρισμένες φράουλες και παγωτό βανίλια». Οι αντιστάσεις απέναντι σε ένα μπισκοτένιο γλυκό με φράουλα είναι μειωμένες. Όσοι το δοκίμασαν ταξίδεψαν γευστικά σε παιδικά καλοκαίρια και ανέμελες στιγμές.

Ευχαρίστηση

Ευχαρίστηση

Η επιθυμία για comfort food δεν λείπει ούτε το καλοκαίρι, απλώς αλλάζουν οι προτιμήσεις. Ο κόσμος στρέφεται στις πιο κλασικές καλοκαιρινές γεύσεις: πιάτα με φρούτα και κρέμες, μπάρμπεκιου και ευφάνταστες σαλάτες.

Αλυσίδα εστιατορίων με γρήγορο φαγητό στην Αμερική, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην υψηλή ποιότητα των πιάτων που σερβίρει και το καταφέρνει προσθέτοντας στο μενού εποχικά πιάτα, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2016, περιέλαβε στο εποχικό του μενού μια νέα εκδοχή του κλασικού σάντουιτς με ζαμπόν-μαρούλι-ντομάτα (BLT) που ονόμασε Billionaire’s Heirloom BLT. Το σάντουιτς είχε τα υλικά του κλασικού BLT, αλλά είχε προστεθεί αβοκάντο, λατρεμένο συστατικό της εποχής μας2. Εσείς μπορείτε να πειραματιστείτε και με άλλα εποχικά συστατικά, όπως σαλάτες με πορτοκάλι το χειμώνα, φράουλες την άνοιξη ή καρπούζι και πεπόνι το καλοκαίρι.

Εποχικά συστατικά παντού στο μενού

Tα εποχικά φρούτα και λαχανικά έχουν πολλά να προσφέρουν σε ένα πιάτο. Ένα από αυτά είναι η εξαιρετική τους γεύση. Γιατί λοιπόν να μην είναι οι πρωταγωνιστές του μενού σας; Πολλά εστιατόρια στην Αμερική ακολουθούν αυτή τη λογική, δημιουργώντας μενού πλούσια σε εποχικά ροφήματα, ορεκτικά και επιδόρπια. Ας δούμε παρακάτω πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε καλοκαιρινές γεύσεις και συστατικά.


Κεράσια

Θεωρούνται πλέον υπερτροφές, γι’ αυτό θα τα βρείτε σε συνταγές γλυκές, αλμυρές αλλά και σε μενού ποτών.

Καλαμπόκι

Πρωταγωνιστής στις μεξικάνικες συνταγές elotes και esquites, καθώς και σε tacos, σαλάτες και ορεκτικά, ενώ τα παγωτά και σορμπέ καλαμποκιού αποτελούν εξαιρετικά καθαριστικά του ουρανίσκου.

Αγγούρι

Θα το βρείτε μέσα σαλάτες αλλά και δίπλα σε καπνιστό ψάρι και φρέσκα θαλασσινά. Τελευταία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως συστατικό και ως γαρνιτούρα σε αλκοολούχα ποτά, ιδίως σε αυτά που εμπεριέχουν εσπεριδοειδή.

Λεμόνι

Έντονη παρουσία σε σάλτσες όπως η aioli (με σκόρδο και ελαιόλαδο) και η remoulade (γαλλική σάλτσα που μοιάζει με σάλτσα ταρτάρ), αλλά και σε σάλτσες υψηλής ποιότητας σε μπέργκερ. Τα παστά λεμόνια γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, ιδίως σε ορεκτικά της έθνικ κουζίνας, ενώ συναντάμε πολύ συχνά τη λουίζα (ή αλλιώς λεμονόχορτο) σε μη αλκοολούχα ροφήματα.

Ντομάτες

Τα αντιοξειδωτικά οφέλη της ντομάτας γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλή, ενώ παρατηρείται μία τάση προς τις παραδοσιακές ποικιλίες ντομάτας (heirloom). Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές θα δουν ευφάνταστες προσθήκες και ιδιαίτερα γαρνιρίσματα στο κλασικό σε όλους μας bloody Mary.

Ροδάκινα

Χρησιμοποιούνται όλο και πιο πολύ σε αλμυρά πιάτα, ιδίως σε πίτσες και σαλάτες, ενώ συνδυάζονται καταπληκτικά με κρεμώδη τυριά, όπως το μπρι. Προσθήκες ροδάκινου θα βρείτε και στα εποχικά ποτά, όπως το παγωμένο τσάι και οι λεμονάδες.

Μελιτζάνα

Τα εστιατόρια χρησιμοποιούν περισσότερη μελιτζάνα στις αλοιφές και τα ντιπ της μεσογειακής κουζίνας και της κουζίνας της Μέσης Ανατολής, ενώ οι ψητές μελιτζάνες και οι μελιτζάνες στη σχάρα αποτελούν πλέον επιλογή στις πίτσες και στις συνταγές για κρύα πιάτα. Έκπληξη αποτελεί το πόσο ιδανικά συνδυάζεται με γλυκά συστατικά, όπως το μέλι, τα ροδάκινα και τα κεράσια.

Σέσκουλα

Θα τα δείτε πιο συχνά ως υλικό σε σάντουιτς αντί για τα πιο κλασικά πράσινα λαχανικά που συνήθως χρησιμοποιούνται, αλλά και σε συνδυασμούς με τυριά με έντονη γεύση, όπως η φέτα.

Άλλα καλοκαιρινά συστατικά:

Η μπάμια, η κολοκύθα και το tomatillo (ποικιλία ντομάτας από το Μεξικό), μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στα πιάτα μας και αυτό το καλοκαίρι!

1 Mintel Innovation on the Menu, September 2016
2 Mintel Seasonal Dining Trends, January 2017
3 Today.com, “Smoky flavor is hot — how to add it to drinks, desserts and more”