Οι κάτοικοι της Πολωνίας είναι κατά κύριο λόγο καθολικοί. Γι’ αυτό και τα Χριστούγεννα είναι συνδεδεμένα με πολλές παραδόσεις, ενώ η “Wigilia“ – η παραμονή των Χριστουγέννων έχει ξεχωριστή θέση και πολλά έθιμα. 

Για παράδειγμα, πρέπει μετά την πρωινή προσευχή να τρίψουν τα δόντια τους με σκόρδο, ώστε το προσεχές έτος να προστατευτούν από τον πονόδοντο. Ή να φάνε ένα μήλο: Αυτό θεωρούν ότι κρατάει μακριά τον πονόλαιμο για τη χρονιά που έρχεται. Επίσης, κατά το χριστουγεννιάτικο γεύμα τηρούνται ιδιαίτερα τελετουργικά: Στρώνεται πάντοτε ένα σερβίτσιο παραπάνω, το οποίο θυμίζει όσους έχουν πεθάνει, ενώ ταυτόχρονα συμβολίζει πως το σπίτι είναι ανοιχτό σε απροσδόκητους επισκέπτες που έχουν ανάγκη. Πριν το γεύμα, προσεύχονται όλοι μαζί και μοιράζεται μια γκοφρέτα ως σύμβολο της φιλίας, της αγάπης και της ειρήνης.

12 πριν τις 12: το πολωνικό εορταστικό γεύμα

Το χριστουγεννιάτικο μενού αποτελείται παραδοσιακά από δώδεκα πιάτα – ως αναφορά στον αριθμό των αποστόλων αλλά και των μηνών του έτους. Ενώ κατά τη διάρκεια του χρόνου στην πολωνική κουζίνα φτιάχνονται πολλά κρεατικά, το χριστουγεννιάτικο μενού είναι χορτοφαγικό. Είναι όμως πλούσιο, αφού φτιάχνεται με υλικά από το δάσος, το χωράφι, το περιβόλι και τα ύδατα, γιατί σύμφωνα με το έθιμο, όποιος τομέας από αυτούς παραμεληθεί, δεν θα έχει πλούσιους καρπούς του χρόνου και η σοδειά θα είναι περιορισμένη.

Τα 12 πιάτα διαφέρουν από σπίτι σε σπίτι. Τυπικά είναι διάφορες σαλάτες, μπλινίς, φρέσκα φασολάκια, παντζαρόσουπα με μικρά γεμιστά ζυμαρικά που λέγονται πιρόγες, αρακάς, χυλός, σπεσιαλιτέ ψαριών από σολομό, ρέγγα, ξιφία ή κυπρίνο (οι οποίοι καμιά φορά κολυμπούν στην μπανιέρα του σπιτιού μέχρι να μαγειρευτούν), κοτολέτα από αποξηραμένα μανιτάρια, ξινολάχανο με αρακά ή ζυμαρικά σε σάλτσα παπαρούνας. Το αλκοολούχο ποτό αντικαθιστά μια κομπόστα από βρασμένα αποξηραμένα φρούτα όπως βύσσινα, μήλα ή κεράσια. Μετά το χριστουγεννιάτικο γεύμα, βάζουν πολλοί ένα κοκαλάκι ή λέπι ψαριού στο πορτοφόλι τους. Αυτό το έθιμο υποτίθεται πως φέρνει ευημερία στο μέλλον.