Κατά την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα τα σπίτια στην Αγγλία στολίζονται με γκι και η διάθεση είναι χαρούμενη και χαλαρή. Όλο το Λονδίνο μοιάζει με σκηνικό για χριστουγεννιάτικο παραμύθι.
Και εδώ η 24η Δεκεμβρίου είναι μια κανονική εργάσιμη ημέρα, ενώ το βράδυ γίνονται οι χριστουγεννιάτικες λειτουργίες.

Αργά τη νύχτα τρυπώνει στο σπίτι από την καμινάδα ο «Father Christmas», ο Πατέρας των Χριστουγέννων (κάτι σαν τον Άγιο Βασίλη) και κρύβει τα δώρα στις κάλτσες που έχουν κρεμάσει τα παιδιά στο τζάκι.
Σαν «ευχαριστώ» του σερβίρεται ένα ποτηράκι σέρρυ και ένα κομμάτι κιμαδόπιτα. 

Ο εορτασμός της μέρας των Χριστουγέννων ξεκινά παραδοσιακά με την ανταλλαγή των δώρων. Κατόπιν η οικογένεια ετοιμάζει το εορταστικό μενού. Χήνες και γαλοπούλες γεμίζονται με φασκόμηλο, κρεμμύδια και φρυγανιά, το χοιρινό βράζεται. Το “roast chicken“ (ψητό κοτόπουλο) ή η “roast turkey“ (ψητή γαλοπούλα) σερβίρεται με “roast potatoes“ (ψητές πατάτες) και διάφορα λαχανικά όπως μπιζέλια, καρότα, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι ή γογγύλια. Και το αρνί ανήκει στα κλασικά χριστουγεννιάτικα πιάτα.

Μαζί με αυτό σερβίρονται και μικρά λουκανικάκια τυλιγμένα σε μπέικον, τα “sausage rolls” και χοιρινό.


Ιδέα για ποτό: “hot toddy“

Βάλτε ένα δάχτυλο καλό ουίσκι σε ένα ποτήρι για ουίσκι, προσθέστε τον χυμό μισού λεμονιού και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, γεμίστε το ποτήρι με ζεστό νερό και αρωματίστε το με μπαχαρικά. Το τυπικό βρετανικό χριστουγεννιάτικο ποτό είναι έτοιμο! Cheers to xmas!