Όταν ακούμε τη λέξη «vegan», το μυαλό μας πάει σε μία τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο του φαγητού. Πολλοί μπορεί να πουν πως, όπως όλες οι μόδες, θα περάσει με τον καιρό. Η αλήθεια είναι όμως πως αν κοιτάξουμε στο πρόσφατο παρελθόν μας, θα δούμε πως κάθε άλλο παρά εφήμερη μόδα είναι κι αυτό γιατί η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα είναι γεμάτη από vegan φαγητά.

Ναι, είναι αλήθεια! Οι παππούδες μας ακολουθούσαν την αυστηρή χορτοφαγική διατροφή, πολύ πριν το ανακαλύψουν τα trendy εστιατόρια της Νέας Υόρκης και οι food bloggers. Και η εξήγηση είναι απλή: η νηστεία. Το θρησκευτικό ημερολόγιο στην Ελλάδα έχει περίπου 180 ημέρες νηστείας, το οποίο μεταφράζεται σε πιάτα που δεν περιλαμβάνουν κρέας, ψάρια και όλα τα προϊόντα που προκύπτουν από αυτά. Αναπόφευκτα, ο κόσμος έπρεπε να επιστρατεύσει τη φαντασία του και να δημιουργήσει νόστιμες εναλλακτικές λύσεις, με ό,τι είχε απομείνει στα χέρια του.

Αυτό μας έχει αφήσει μία καταπληκτική κληρονομιά συνταγών, την οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελός μας. Η κλασική φασολάδα, οι αγκινάρες α λα πολίτα, το πεντανόστιμο κυριακάτικο μπριάμ, το ιμάμ μπαϊλντί, τα φασολάκια, οι γίγαντες, η μελιτζανοσαλάτα, τα ντολμαδάκια, οι ρεβυθοκεφτέδες, η φάβα, οι κολοκυθανθοί αλλά και ο χαλβάς, ο μπακλαβάς και τα λουκούμια, είναι μόνο μερικά από αυτά τα παραδοσιακά και πολλές φορές παρεξηγημένα πιάτα. Είναι γεμάτα βιταμίνες, έντονη ελληνική γεύση και αρώματα. Αλλά κυρίως είναι γεμάτα δυνατές αναμνήσεις, όπως η εικόνα της γιαγιάς στο χωριό που σερβίρει στο πιάτο τα αγαπημένα, καλοκαιρινά γεμιστά, που μόλις βγήκαν από τον φούρνο.

Όλα τα παραπάνω, αξίζει σίγουρα να τα ανακαλύψουμε ξανά και να τα επαναφέρουμε στην καθημερινή μας διατροφή, vegan ή όχι. Άλλωστε, είναι ίσως από τις λίγες φορές που μπορούμε να πούμε, αστειευόμενοι φυσικά, πως «όταν εμείς ήμασταν vegan, οι άλλοι ήταν ακόμα στα δέντρα».