Ως λέξεις, μοιάζουν. Ως διατροφικές συνήθειες όμως, έχουν αρκετές και σημαντικές διαφορές. Η χορτοφαγία είναι ένας πολύ γενικός όρος, που αφήνει πολλά ερωτηματικά σε κάποιον που δεν γνωρίζει ακριβώς τι είναι, και που αναπόφευκτα δημιουργεί ακόμα και παρεξηγήσεις. Ας δούμε λοιπόν, τι ισχύει για τους vegan και τι για τους vegetarian.

Όσοι δηλώνουν vegetarian, επιλέγουν τροφές που δεν έχουν καμία σχέση με κάποιο ζώο. Ίσως ακούγεται λίγο άκομψο, όμως λίγο-πολύ, αυτή ήταν η βασική διαφοροποίηση από τις άλλες διατροφικές συνήθειες. Το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, ό,τι έχει σάρκα, είναι εκτός διατροφής και κατά συνέπεια και όλες οι τροφές που μπορεί να περιέχουν ίχνη από ζώα.

Όσοι δηλώνουν vegan, θα μπορούσαμε να πούμε πως ακολουθούν μια πολύ αυστηρή vegetarian διατροφή, γιατί δεν καταναλώνουν καμία τροφή που παράγεται από ζώα, όπως το τυρί, το γάλα, τα αβγά και το μέλι, για παράδειγμα. Ο veganism όμως είναι ένας γενικότερος τρόπος ζωής, μιας και όσοι τον ακολουθούν, αποφεύγουν και τα υπόλοιπα προϊόντα που παράγονται από ζώα. Μάλλινα πουλόβερ, δερμάτινα παπούτσια και τσάντες είναι εκτός των επιλογών τους.

Όπως σε όλα βέβαια, ισχύει ο κανόνας του “γκρι”: ενδιάμεσα από το μαύρο και το άσπρο, υπάρχει μία τεράστια έκταση του γκρι, ή, με άλλα λόγια, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κοινό που υιοθετεί κάποιες από τις συνήθειες των παραπάνω ομάδων, αλλά όχι ολοκληρωτικά. Για παράδειγμα, κάποιος δηλώνει semi-vegetarian, όπου απλά αποφεύγει το κρέας τον περισσότερο καιρό ή κάποιος δηλώνει vegan αλλά κατά καιρούς καταναλώνει τυρί.

Ό,τι διατροφική επιλογή και να έχει κάνει κανείς, είμαστε τυχεροί γιατί σε αυτόν τον πλανήτη υπάρχει τέτοια μεγάλη ποικιλία που ικανοποιείται κάθε ανάγκη.