Ως δυσανεξία στη λακτόζη αναφέρονται τα γαστρεντερικά συμπτώματα που παρουσιάζονται σε ορισμένα άτομα που έχουν χαμηλά επίπεδα λακτάσης. Η λακτάση είναι η απαραίτητη ουσία (το απαραίτητο ένζυμο) για την πέψη της λακτόζης. Η λακτόζη είναι το κύριο σάκχαρο (ο κύριος υδατάνθρακας) του γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Μικρές ποσότητες λακτόζης μπορεί να βρεθούν και σε επεξεργασμένα ή ψημένα τρόφιμα, τα οποία κανονικά δεν περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα στα συστατικά τους. Εάν η δραστηριότητα της λακτάσης είναι χαμηλή, η λακτόζη μπορεί να φτάσει στο παχύ έντερο, προκαλώντας ανεπιθύμητα συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη;

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη περιλαμβάνουν:

  • Ναυτία
  • Κράμπες και κοιλιακό άλγος
  • Επώδυνη παραγωγή αερίων
  • Φούσκωμα
  • Διάρροια

Τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται 30 λεπτά έως και 2 ώρες μετά την κατανάλωση γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων από το πάσχον άτομο. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλει ανάλογα με την ποσότητα της λακτόζης που καταναλώνει το άτομο και αυτήν που μπορεί να ανεχθεί. Για παράδειγμα, ορισμένοι είναι ευαίσθητοι σε εξαιρετικά χαμηλές ποσότητες λακτόζης στο τρόφιμο, ενώ άλλοι μπορούν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Πού βρίσκεται η λακτόζη;

Οι πιο κοινές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, παγωτό και τυρί. Η λακτόζη προστίθεται επίσης σε μερικά τρόφιμα, όπως το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, τα δημητριακά, οι σάλτσες για σαλάτα, οι καραμέλες και τα σνακ.

Άλλα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη είναι επίσης όσα περιέχουν ορό γάλακτος, τυρόπηγμα, υποπροϊόντα γάλακτος, ξηρά στερεά γάλακτος και άπαχο ξηρό γάλα. Τέλος, η λακτόζη υπάρχει σε ένα ποσοστό περίπου 20% των φαρμάκων.

Δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στο γάλα;

  • Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι το ίδιο με την αλλεργία στο γάλα, η οποία συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η λακτόζη είναι το κύριο σάκχαρο (ο κύριος υδατάνθρακας) του γάλακτος. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, ένα ποτήρι γάλα μπορεί να προκαλέσει εντερικά προβλήματα.

  • Η αλλεργία στο γάλα μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι, φούσκωμα και διάρροια, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει κνίδωση, οίδημα (πρήξιμο), και πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως πτώση της αρτηριακής πίεσης και δυσκολία στην αναπνοή.

Πώς προκαλείται η δυσανεξία στη λακτόζη;

Μερικά αίτια της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι ευρέως γνωστά. Για παράδειγμα, ορισμένες παθήσεις του πεπτικού συστήματος όπως η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη, ορισμένες μολύνσεις ή οι τραυματισμοί στο λεπτό έντερο μπορεί να μειώσουν την ποσότητα της λακτάσης που είναι απαραίτητη για τη σωστή επεξεργασία της λακτόζης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ορισμένα παιδιά γεννιούνται χωρίς την ικανότητα να παράγουν λακτάση.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ανεπάρκεια της λακτάσης είναι μια κατάσταση που αναπτύσσεται φυσικά με την πάροδο του χρόνου. Μετά από την ηλικία των 2 ετών περίπου, το σώμα αρχίζει να παράγει λιγότερη λακτάση. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα δυσανεξίας μέχρι να φτάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία.