Ευτυχώς, πλέον οι επαγγελματίες έχουν πολλές επιλογές υλικών για να δημιουργήσουν γεύσεις χωρίς λακτόζη. Μάλιστα, όχι μόνο τους λύνουν τα χέρια, αλλά πολλά από αυτά τα lactose-free προϊόντα είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο, βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και άλλα θρεπτικά συστατικά. Μερικές από τις lactose-free επιλογές είναι:

  • Ρόφημα σόγιας. (Το γνωστό και ως “γάλα σόγιας”)* 

Είναι με διαφορά η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης, μεταξύ των προϊόντων που δεν περιέχουν λακτόζη. Είναι παχύτερο σε υφή από το αγελαδινό γάλα και έχει ελαφρώς μπεζ χρώμα.

  • Ρόφημα καρύδας. (Το διάσημο “γάλα καρύδας”)* 

Είναι εξαιρετικά κρεμώδες, όπως το πλήρες γάλα αλλά έχει μικρή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, και περίπου 4 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών ανά φλιτζάνι, όπως το πλήρες γάλα.

  • Ρόφημα αμυγδάλου. (Το φημισμένο “γάλα αμυγδάλου”)* 

Έχει την ίδια υφή με το αγελαδινό γάλα, ένα ελαφρύ μπεζ χρώμα και μία αμυδρή γεύση αμυγδάλου. Μπορεί να έχει περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα, καθώς και βιταμίνες D και Ε, όμως ένα ποτήρι ροφήματος αμυγδάλου έχει περίπου μόνο 1 γραμμάριο πρωτεΐνης.

  • Ρόφημα ρυζιού. (Το γνωστό “γάλα ρυζιού”)* 

Είναι άσπρο, όπως το αγελαδινό γάλα, ενώ είναι πιο γλυκό και λεπτόρρευστο από το ρόφημα αμυγδάλου. Για το λόγο αυτό, δεν ενδείκνυται η χρήση του για σάλτσες και πουτίγκες. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως το ρόφημα αμυγδάλου, ενώ μπορείτε να το βρείτε και εμπλουτισμένο με ασβέστιο.

[*Τα προϊόντα που αναφέρονται πιο πάνω είναι φυτικής προέλευσης, δεν περιέχουν λακτόζη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα γάλακτος.]