Μπορείτε να κατεβάσετε τον πίνακα από εδώ.
Τιμή πώλησης
Από τη στιγμή που θα έχετε το κόστος των υλικών σας, μπορείτε να υπολογίσετε την τιμή πώλησης των πιάτων σας. Για τον καθορισμό της τιμής πώλησης θα πρέπει να λαμβάνετε πάντα υπ' όψιν το κόστος της εργασίας σας, των υλικών και τα έξοδά σας.
Ποιο θα πρέπει να είναι το ποσοστό κόστους των υλικών στην τιμή πώλησής σας;
Για να υπολογίσουμε την τιμή πώλησης, χρειαζόμαστε το κόστος των υλικών να είναι ένα συγκεκριμένο ποσοστό της τιμής πώλησης, το οποίο θα αποφασίσετε εσείς.
Κοστολόγηση φαγητού στην πράξη
Ακολουθεί ένα παράδειγμα για να δείτε πως μπορείτε να βρείτε την τιμή πώλησης ενός πιάτου:
- Ένα εστιατόριο έχει ποσοστό στόχου για κόστος τροφίμων της τάξεως του X%.
- Η νεότερη συνταγή τους υπολογίστηκε ότι έχει κόστος τροφίμων Y€ ανά μερίδα.
- Εφαρμόζοντας τον κανόνα του X%, η τιμή στόχου πώλησης = Y€ διαιρούμενη κατά X = A€
Με δεδομένο αυτόν τον αριθμό, το εστιατόριο μπορεί να αποφασίσει την τελική τιμή πώλησης του πιάτου.