Το MSG χρησιμοποιείται ανά τους αιώνες για να ενισχύσει τη γεύση των φαγητών. Παράγεται μέσω της ζύμωσης και φτιάχνεται από φυσικά προϊόντα όπως το ζαχαροκάλαμο ή τη μελάσα και το άμυλο από ταπιόκα, καλαμπόκι ή άλλα δημητριακά.
Το γλουταμινικό μονονάτριο είναι ένα ενισχυτικό που προσθέτει μια πέμπτη γεύση στο φαγητό που ονομάζεται «umami» και μια αλμυρή γεύση που μοιάζει με ζωμό (οι άλλες τέσσερις γεύσεις είναι το γλυκό, το αλμυρό, το ξινό και το πικρό).
Χρησιμοποιείται σε έτοιμα προϊόντα, όπως σούπες και σάλτσες, τρόφιμα σε κονσέρβα ή κατεψυγμένα, καθώς και σε κρεατικά και ψαρικά. Αποτελεί την ιδανική εναλλακτική λύση για το αλάτι, καθώς περιέχει μόνο το ένα τρίτο της περιεκτικότητας σε νάτριο.
Ο οργανισμός μας παράγει γλουταμινικό αφού είναι βασικό για να συνεχίζουν τα κύτταρα του οργανισμού να εργάζονται αποτελεσματικά και αποδοτικά.