Γιουβαρλάκια, φασολάδα, χορτόσουπα, ψαρόσουπα, ρεβύθια, φακές είναι μόνο μερικές από τις πιο γνωστές, παραδοσιακές σούπες που σερβίρονται σε κάθε ελληνικό σπίτι εδώ και δεκαετίες. Οι παραλλαγές τους ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες, αλλά και τα τοπικά υλικά… αμέτρητες!

Πόσες όμως σούπες συναντάμε σήμερα στα μενού των ελληνικών εστιατορίων; Σίγουρα αποτελούν μία κλασική επιλογή σε πιο επίσημα ή παραδοσιακά εστιατόρια, αλλά αν δεν την έχετε προσθέσει στο δικό σας, ίσως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε! 

kolokythosoupa

Tα τελευταία χρόνια, αποτελεί ανερχόμενο trend σε πολλές χώρες και όχι άδικα: μπορεί να είναι αρκετά φτηνή σε παραγωγή, αποτελεί χαρακτηριστικό food on the go -φυσικά με τη σωστή συσκευασία- ενώ αφήνει ελεύθερο το πεδίο για κάθε chef να πειραματιστεί γευστικά με τους πιο δημιουργικούς τρόπους!

Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε συνηθίσει να τη συναντάμε σε εστιατόρια και food spots πιο casual φαγητού, αλλά σε χώρες όπως για παράδειγμα η Σκωτία, υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια casual food chains που σερβίρουν μόνο soup menus, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά! Στην Αμερική, δε, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η σούπα είναι μία δημοφιλής επιλογή για τους millennials και όχι τυχαία: είναι υγιεινή, γευστική, κατευναστική στα κρύα, πρακτική, αλλά και πολύ οικονομική.

Στην εγχώρια αγορά, όλο και περισσότερα εστιατόρια ανεξάρτητα από τον γευστικό τους προσανατολισμό- ασιατικό, vegetarian, μεσογειακό, ελληνικό, γαλλικό, ιταλικό κ.ο.κ.- εντάσσουν τη σούπα σαν ορεκτικό ή ακόμα και κυρίως πιάτο.

Εσείς;