Menu

Υπάρχουν επίσης, ολοένα και περισσότεροι πελάτες που επιλέγουν ένα vegan τρόπο ζωής και στρέφονται εξ ολοκλήρου σε μια φυτική διατροφή. Εν ολίγοις: τώρα είναι η στιγμή για τους σεφ και τους επαγγελματίες τροφίμων να ανταποκριθούν σε αυτή την τάση. Παρακάτω θα βρείτε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, στοιχεία και αριθμούς.

Ποιος τρώει τι;

  • Χορτοφάγος: δεν τρώει κρέας ή ψάρι, αλλά τρώει τυρί, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Ωο-χορτοφάγος: δεν τρώει κρέας, ψάρι, οστρακοειδή ή γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά τρώει αυγά και προϊόντα που περιέχουν αυγά
  • Vegan: δεν τρώει, δεν πίνει και δεν καταναλώνει κανένα ζωικό προϊόν
  • Ψαροφάγος: δεν τρώει κρέας αλλά τρώει ψάρι (και άλλα θαλάσσια ζώα), τυρί, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Flexitarian (ημι-χορτοφάγος): συνειδητά δεν τρώει κρέας μία ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα

Vega(n) στοιχεία στη σειρά

Το ήξερες;

  • Οι flexitarians το 2011, δεν έτρωγαν κρέας ή ψάρι κατά μέσο όρο 2,9 ημέρες την εβδομάδα
  • Από το 2019, ο αριθμός αυτός έχει φτάσει κατά μέσο όρο τις 3,7 ημέρες χωρίς κρέας ή ψάρι την εβδομάδα
  • Το 2019, 8 φορές περισσότεροι Ολλανδοί επέλεξαν το vegan τρόπο ζωής σε σύγκριση με το 1996
  • Η συμβουλευτική εταιρεία Globaldata προέβλεψε στις αρχές του 2020 ότι η παγκόσμια βιομηχανία κρέατος εκείνο το έτος θα αυξανόταν κατά 2,6%, ενώ μετά την κρίση του κορωνοϊού αναμένεται μείωση κατά 5,3%
  • Στις ΗΠΑ το 23% του πληθυσμού δηλώνει ότι θα τρώει περισσότερα φυτικά γεύματα λόγω της πανδημίας

Γιατί είναι καλό να τρώμε (περισσότερα) χορτοφαγικά είδη;

Είναι γεγονός ότι η κατηγορία των vegans αυξάνεται διαρκώς. Αλλά γιατί; Η ανάλυση των τάσεων από τη Food Inspiration το 2019, έδειξε τα εξής:

  • Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων είναι σήμερα υπεύθυνη για πάνω από το 25% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
  • Οι ζωικές τροφές αποτελούν κατά μέσο όρο το 16% της διατροφής μας. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τα τρόφιμα φτάνουν το 55%.
  • Το κρέας, το τυρί και τα αυγά έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στο περιβάλλον λόγω των ζωοτροφών, του νερού και του χώρου που απαιτείται για τα ζώα. Επιπλέον, τα ίδια τα ζώα εκπέμπουν πολλά αέρια μέσω της κοπριάς.
  • Η κατανάλωση ζωικών τροφών έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
  • Μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή επηρεάζει λιγότερο το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
  • Τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί έχουν το μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα.