Menu

Συστατικά

+

Εκτέλεση

  • Βούτυρο 200.0 γρ
  • κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1.0 τεμ.
  • Μεγάλα Μήλα 2.0 τεμ.
  • Φύλλα Φασκόμηλο 10.0 γρ
  • Γαλέτα Panko 220.0 γρ
  • Cranberries αποξηραμένα 200.0 γρ
  • Γάλα 130.0 ml
  • Κάσιους Αλατισμένα 80.0 γρ
  • Αυγά 2.0 τεμ.
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη Γαλοπούλα


Το πιο χαρακτηριστικό πιάτο του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σε νέες γευστικές περιπέτειες, με μήλο, κάσιους και φασκόμηλο!

...

Στάδια εκτέλεσης

  1. Εκτέλεση

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ζεσταίνουμε 50 γρ λιωμένο βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το μήλο ψιλοκομμένο και τα φύλλα φασκόμηλου κομμένα σε φέτες (εναλλακτικά χρησιμοποιούμε Knorr Primerba Πάστα Θυμάρι). Μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το μήλο. Μεταφέρουμε σε μπασίνα. Προσθέτουμε τα κράνμπερι ψιλοκομμενα (εναλλακτικά βάζουμε κεράσια ή βερίκοκα), το Panko, το γάλα, τα κάσιους, ψιλοκομμένα και ψημένα, τα αυγά (χτυπημένα), το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, αλάτι και πιπέρι στο μείγμα μήλου και κρεμμυδιού και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
  2. Για τη Γαλοπούλα

    Ξεπλένουμε τη γαλοπούλα (4-4,5 κιλά) με νερό. Καθαρίζουμε την κοιλότητα, αφαιρώντας τον λαιμό και τα εντόσθια, και στεγνώνουμε ταμποναριστά. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε ξύλο κοπής. Διπλώνουμε τις άκρες των φτερούγων κάτω από το σώμα της και αφήνουμε τα πόδια δεμένα μεταξύ τους. 
    Τοποθετούμε τη γέμιση στην κοιλότητα, χρησιμοποιώντας τα χέρια μας για να την συμπιέσουμε. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να γεμίσει η κοιλότητα (πιθανότατα θα σας περισσέψει λίγη γέμιση). Πλάθουμε την υπόλοιπη γέμιση σε μπαλάκια για να τα ψήσουμε αργότερα.Μεταφέρουμε τη γαλοπούλα σε ένα μεγάλο ταψί και ρίχνουμε το ζωμό γύρω της (αυτό θα βοηθήσει να ψηθεί ομοιόμορφα και να διατηρηθεί υγρή).
    Αλείφουμε τη γαλοπούλα με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με αλάτι. 

    Ψήνουμε για 1 ώρα και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 βαθμούς. Τοποθετούμε φέτες κρεμμυδιού και μπαλάκια γέμισης γύρω. Επιστρέφουμε στο φούρνο για να ψήσουμε για άλλα 40-55 λεπτά. 

    Την αφαιρούμε, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και πετσέτες κουζίνας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.
    Για να σερβίρουμε, μεταφέρουμε τη γαλοπούλα, τα κρεμμύδια και τα μπαλάκια γέμισης σε μια πολύ μεγάλη πιατέλα και διακοσμούμε με φασκόμηλο / δεντρολίβανο.
Αρχική
Προϊόντα
Αγαπημένα
Καλάθι
Μενού