Στο παρελθόν, βέβαια, όταν η ζάχαρη δεν είχε φτάσει στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, οι ζαχαροπλάστες που ήθελαν να ευχαριστήσουν αυτοκράτορες, γκέισες και σαμουράι, χρησιμοποιούσαν εκχυλίσματα φρούτων για να δώσουν στα wagashi τους γλύκα και άρωμα.
Σήμερα τα wagashi εξακολουθούν να συνοδεύουν την τελετουργία του τσαγιού (αν και όχι μόνο...), μοιάζουν με ζαχαρωτά στολίδια, υπέροχα να τα βλέπεις και να τα γεύεσαι, ενώ τόσο η βραδεία μέθοδος κατασκευής τους όσο και η εμφάνισή τους αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τη μινιμαλιστική ιαπωνική κουλτούρα, που δίνει έμφαση στην αγαπημένη ζεν ηρεμία και τη φινέτσα.