H Stevia Rebaudiana, όπως είναι το βοτανικό της όνομα, ίσως να μην «καραμελώνει» όπως η λευκή ή η καστανή ζάχαρη, έχει όμως πια κατακτήσει μεγάλο μερίδιο της σύγχρονης Food & Beverage αγοράς, αποτελώντας ισχυρή τάση με ευρύ πεδίο πειραματισμών και στη ζαχαροπλαστική.
Ωστόσο, δεν αποτελεί νέα αποκάλυψη. Αντιθέτως, αυτό το φυτό που φυτρώνει σε Κεντρική και Νότια Αμερική, είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά το 1887 από τον Dr. Bertoni στα υψίπεδα της Παραγουάης. Πού να φανταζόταν όμως τότε εκείνος ο φιλοπερίεργος εξερευνητής φυσιοδίφης πως τον 21ο αιώνα τα φύλλα της θα χαρακτηρίζονταν «παγκόσμια ανακάλυψη», «υπονομεύοντας» τον θρόνο της αρχαίας βασίλισσας ζάχαρης.