Σε όλους αρέσει το καλό φαγητό, αλλά πρέπει να είναι και υγιεινό. Η καθαρή και με ασιατικές επιρροές κουζίνα της Καλιφόρνια, για παράδειγμα, είναι δημοφιλής επειδή προσφέρει ελαφριά πιάτα με πολλά λαχανικά που ωστόσο δεν υστερούν σε γεύση. Διαβάστε πώς μπορείτε να ετοιμάσετε ένα υγιεινό πιάτο που να είναι ελκυστικό και σε εμφάνιση και σε γεύση!

Υγιεινές τάσεις στην κουζίνα

 
Πολλές τροφές είναι γνωστές για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και χρησιμοποιούνται, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, ως φάρμακο για να ενισχύσουν την άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι οι λεγόμενες υπερτροφές. Απαριθμήσαμε και σας παρουσιάζουμε τα πιο «καυτά» υγιεινά υλικά της εποχής μας:
 
  • Κουρκουμάς

Η κιτρινόριζα ή κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται ευρύτατα στις κουζίνες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Βοηθά στη μείωση του ποσοστού νατρίου σε ένα πιάτο και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποιείται πολύ σε χυμούς και εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στα μενού των εστιατορίων σε ντρέσινγκ, γλυκές ή αλμυρές κρέμες, πιάτα φούρνου, πάνω σε ποπ κορν ή σε αλείμματα για ψητά ψάρια και λαχανικά.

  • Αβοκάντο

Αυτό το κρεμώδες πράσινο φρούτο περιέχει καλά, μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη E, κάλιο και φυτικές ίνες. Το αβοκάντο είναι πολύ δημοφιλές τον τελευταίο καιρό και το Internet έχει κατακλυστεί από αλμυρές και γλυκές συνταγές με βασικό συστατικό το αβοκάντο. Από το τσιζκέικ με αβοκάντο και λάιμ και το τέλειο ‘avo on toast’ (αβοκάντο σε φρυγανισμένο ψωμί), μέχρι την κρύα αλλά και πλούσια σούπα με αβοκάντο και καβούρι!

  • Όσπρια

Το 2016 ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη «Διεθνές Έτος Οσπρίων». Τα όσπρια (ρεβίθια, φασόλια, φακές, μπιζέλια, φάβα) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, χωρίς να έχουν μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα. Απαραίτητα σε κάθε είδους χούμους, κάνουν τέλειο συνδυασμό με οστρακόδερμα και οστρακοειδή. Επιπλέον, τα άλευρα από όσπρια χρησιμοποιούνται ως εναλλακτική λύση, πλουσιότερη σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, για την παρασκευή ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων.

  • Δημητριακά

Τα δημητριακά ολικής άλεσης (και άλλων σύνθετων υδατανθράκων) έχουν κατακτήσει τα μενού των εστιατορίων. Δημητριακά όπως το καμούτ, το πλιγούρι, η ζέα, το φαγόπυρο, η κινόα, το κεχρί, ο αμάρανθος, το σόργο και το teff είναι όλα πιο πλούσια σε φυτικές ίνες από ότι τα επεξεργασμένα δημητριακά. Μπορούν να αντικαταστήσουν τις πατάτες και τα ζυμαρικά, το ρύζι στο ριζότο ή το πιλάφι, αλλά να σερβιριστούν και ως σαλάτα.

  • Ξηροί καρποί

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ξηρών καρπών, όλα με τη δική τους θρεπτική αξία. Τα αμύγδαλα, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε ασβέστιο. Τα βραζιλιάνικα φιστίκια είναι καλή πηγή σεληνίου, το οποίο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Γενικά, οι ξηροί καρποί είναι πηγή βιταμινών και μετάλλων και περιέχουν πολλά ακόρεστα λιπαρά. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα υλικό που ταιριάζει σε πολλές δημιουργίες. Καβουρντίζονται για πιο πλούσια γεύση, αλέθονται και χρησιμοποιούνται στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική, ενώ αν τα αλέσετε ωμά μπορείτε να φτιάξετε τα πιο κρεμώδη ντρέσινγκ!

Φτιάξτε noodles με τα λαχανικά σας

Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να εντάξετε περισσότερα λαχανικά στο μενού σας είναι να χρησιμοποιήσετε έναν ειδικό κόφτη (spiralizer) και να φτιάξετε noodles από τα λαχανικά σας. Έχουν κομψή εμφάνιση και αφήνουν μία ωραία, τραγανή αίσθηση!

Φτιάξτε noodles από γλυκοπατάτες, γογγύλια, κολοκυθάκια, καρότα ή παντζάρια με τη βοήθεια ενός ειδικού κόφτη, δίνοντάς τους το πάχος που θέλετε, επιλέγοντας το ανάλογο μαχαίρι.