Γεμιστό Κοτόπουλο με Couscous, Βερίκοκα, Βούτυρο Μπαχαρικών & Μυρωδικών και Gravy Γλυκού Κρασιού
Εναλλακτική πρόταση για το πιάτο που έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο με το γεύμα των Χριστουγέννων.

Συστατικά
Γεμιστό Κοτόπουλο με Couscous, Βερίκοκα, Βούτυρο Μπαχαρικών & Μυρωδικών και Gravy Γλυκού Κρασιού
Εκτέλεση
Για το βούτυρο

Για τη γέμιση



Για το Gravy

Εκτέλεση
-
Κοτόπουλο 1500.0 γρ
Για το βούτυρο
-
Βούτυρο 250.0 γρ
-
Φασκόμηλο
-
Ρίγανη
-
Θυμάρι
-
Κύμινο
-
Αλάτι
-
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Ξύσμα λεμονιού 1.0 τεμ.
Για τη γέμιση
-
Αποξηραμένα Βερίκοκα 80.0 γρ
-
Φιστίκια 80.0 γρ
-
Κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1.0 τεμ.
-
Ζέστ λεμονιού 1.0 τεμ.
-
Χυμός από λεμόνι 1.0 τεμ.
-
Κύμινο 10.0 γρ
-
Κόλιανδρο σε σκόνη 10.0 γρ
-
Κόλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο
-
Φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
Για το Gravy
-
Γλυκό κόκκινο κρασί 100.0 ml
-
Αλεύρι 20.0 γρ
Στάδια εκτέλεσης
-
Εκτέλεση
Με την βοήθεια του χεριού μας ξεκολλάμε με προσοχή το δέρμα από το κοτόπουλο, το τοποθετούμε στο ψυγείο ακάλυπτο για να στεγνώσει για τουλάχιστον 1 ώρα και εάν ο χρόνος μας το επιτρέπει ολη τη νύχτα.
-
Για το βούτυρο
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, σε δυνατή ταχύτητα για 6-8 λεπτά μέχρι να αφρατέψει, στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, και τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη.
-
Για τη γέμιση
Στο είδη φουσκωμένο couscous προσθέτουμε το βερίκοκο, τα χονδροκομμένα και καβουρδισμένα φιστίκια, το σοταρισμένο κρεμμύδι, τα μυρωδικά και καρυκεύουμε με τα μπαχαρικά.
-
Για το κοτόπουλο
Τοποθετούμε στο κάτω μέρος από το δέρμα το μισό βούτυρο και γεμίζουμε με τη γέμιση το κοτόπουλο. Στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 με 1 1/2ώρα και τέλος ξεκουράζουμε το κοτόπουλο πρίν το σερβίρισμα.
-
Για το Gravy
Στα λιπαρά του ταψιού προσθέτουμε το αλεύρι και δημιουργούμε roux. Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να γλασάρει η σάλτσα μας.