Menu

Συστατικά

+

Εκτέλεση

Για το Κοτόπουλο


Εναλλακτικό σερβίρισμα για το χριστουγεννιάτικο πιάτο του τραπεζιού

...

Στάδια εκτέλεσης

  1. Εκτέλεση

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C βαθμούς. Βάζουμε την butternut κολοκύθα, ψιλοκομμένη σε τετράγωνα περίπου 2 εκ. και τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, σε ένα μεγάλο ταψί. Στη συνέχεια βάζουμε μέσα το μισό σκόρδο. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, ανακατεύουμε για να καλυφθεί και αλατίζουμε. 
    Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, γυρίζοντας στα μισά του χρόνου, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα και τα κρεμμύδια να αρχίσουν να καραμελώνουν στις άκρες. Προσθέτουμε τα καρύδια ψιλοκομμένα, το κρασί και το ψωμί στο ταψί για τα τελευταία 10 λεπτά του χρόνου ψησίματος. 
    Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και μεταφέρουμε το μείγμα της κολοκύθας σε μπασίνα, μαζί με τυχόν υγρά. 
    Λιώνουμε την κολοκύθα και ανακατεύουμε τα πάντα με τα χέρια μας. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε το μείγμα σε γαστρονόμ. Προσθέτουμε το θυμάρι, το βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Για το Κοτόπουλο

    Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και βάζουμε το λεμόνι, το υπόλοιπο σκόρδο και το θυμάρι στην κοιλότητά του. 
    Ραντίζουμε με λάδι, αλατίζουμε και ψήνουμε για 60 λεπτά 10 λεπτά πριν από το τέλος του χρόνου ψησίματος, βάζουμε τη γέμιση στο φούρνο, στη σχάρα κάτω από το κοτόπουλο.

    Τέλος βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε σε μια σανίδα κοπής για να ξεκουραστεί. Τοποθετούμε τη γέμιση σε μια ψηλότερη σχάρα του φούρνου για άλλα 20 λεπτά για να γίνει τραγανή από πάνω.

    Ρίχνουμε σταδιακά στα υγρά από το ψήσιμο το ζωμό και την υγρή ντέμι γκλας, διατηρώντας τη φωτιά δυνατή και ανακατεύοντας μέχρι να γλασάρει, δένουμε με βούτυρο. Μόλις η γέμιση ροδίσει και γίνει τραγανή στην κορυφή και το κοτόπουλο έχει ξεκουραστεί για τουλάχιστον 20 λεπτά, κόβουμε το κρέας σε κομμάτια και περιχύνουμε λίγη από τη σάλτσα. Σερβίρουμε το κοτόπουλο και τη γέμιση με πατάτες και εποχιακά χόρτα, με την υπόλοιπη σάλτσα στο πλάι.
Αρχική
Προϊόντα
Αγαπημένα
Καλάθι
Μενού