Κρητικά Παλικάρια με Σοτέ Σταμναγκάθι Αρωματισμένα με Εσπεριδοειδή
Η μεγαλόνησος σε ένα γκουρμέ πιάτο, γεμάτο γεύση, ένταση και θρεπτικά συστατικά!

Συστατικά
Κρητικά Παλικάρια με Σοτέ Σταμναγκάθι Αρωματισμένα με Εσπεριδοειδή
Για τα όσπρια:

Για τα χόρτα:


Για το γαρνίρισμα:

Για τα όσπρια:
-
Όσπρια Παλικάρια 250.0 γρ
-
Κρεμμύδι 1.0 τεμ.
-
Καρότα 2.0 τεμ.
-
Κλωνάρια Σέλερι 2.0 τεμ.
-
Τομάτες 2.0 τεμ.
-
Ζάχαρη
-
Ελαιόλαδο 50.0 ml
-
Αλάτι
-
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα χόρτα:
-
Κρεμμύδι 1.0 τεμ.
-
Πράσο ψιλοκομμένο 1.0 τεμ.
-
Σταμναγκάθι 500.0 γρ
-
Αλάτι
-
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το γαρνίρισμα:
-
Ελαιόλαδο
Στάδια εκτέλεσης
-
Για τα όσπρια:
Μουλιάζουμε τα όσπρια σε νερό από το βράδυ και την επόμενη μέρα τα σουρώνουμε σε τρυπητό, τα περνάμε ένα νερό και τα αφήνουμε στην άκρη. Παράλληλα, ψιλοκόβουμε ένα μεγάλο κρεμμύδι, το σέλινο, τις τομάτες καρέ και τα καρότα και βάζουμε σε μία κατσαρόλα το μισό από το λάδι προκειμένου να σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα καρότα. Προσθέτουμε έπειτα, τις τομάτες, ένα κουταλάκι γλυκού ζάχαρη και το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα όσπρια και το ζωμό και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά. Αφού τελειώσουμε, κρατάμε τα όσπρια και το ζωμό ξεχωριστά σε ζεστό μέρος.
-
Για τα χόρτα:
Ψιλοκόβουμε και σοτάρουμε το μισό κρεμμύδι μαζί με 1/4 ψιλοκομμένο πράσο (μόνο το λευκό μέρος) μέχρι να μαλακώσουν κι έπειτα προσθέτουμε την τομάτα (κομμένη καρέ) και τα πλυμένα χόρτα, καρυκεύοντας με αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τα χόρτα να μαλακώσουν και τα κρατάμε στην άκρη.
-
Για το γαρνίρισμα:
Σερβίρουμε τα χόρτα με τη βοήθεια τσερκιού και στη συνέχεια προσθέτουμε περιμετρικά τα όσπρια, γαρνίροντας με λίγο ζωμό από τα όσπρια, ελαιόλαδο και βινεγκρέτ.