Menu

Συστατικά

+

Για την κρέμα

Για τα τραγανά φύλλα

  • Φύλλα κρούστας 5.0 τεμ.
  • Ζάχαρη κρυσταλλική 100.0 γρ
  • Βούτυρο Αγελάδας 50.0 γρ

Για το σιρόπι

  • Ζάχαρη 700.0 γρ
  • Νερό 400.0 ml
  • Γλυκόζη 80.0 γρ
  • Ξύλο Κανέλας 1.0 τεμ.
  • Αστεροειδής γλυκάνισος 2.0 τεμ.

Για τον μπακλαβά

  • Φύλλα κρούστας 20.0 τεμ.
  • Βούτυρο Αγελάδας 125.0 γρ
  • Βούτυρο Πρόβειο 125.0 γρ
  • Φιστίκια 200.0 γρ
  • Κανέλα 2.0 γρ
  • Γαρύφαλλο 1.0 γρ

Στάδια εκτέλεσης

  1. Για την κρέμα

    Χτυπάμε σε μίξερ την κρέμα με το νερό και το χυμό. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλλα και τέλος αφρατεύουμε με τη χτυπημένη κρέμα. Έπειτα, κρατάμε στο ψυγείο.

  2. Για τα τραγανά φύλλα

    Σε σλιπάτ τοποθετούμε το φύλλο το οποίο το περνάμε σχολαστικά με λιωμένο βούτυρο και στην συνέχεια το ραντίζουμε με τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε και για τα υπόλοιπα φύλλα, καλύπτουμε με σλιπάτ, προσθέτουμε βάρος και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Έπειτα, αφαιρούμε το πάνω σλιπάτ και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πάρουμε ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

  3. Για το σιρόπι

    Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και δίνουμε 1-2 λεπτά βράσης.

  4. Για τον μπακλαβά

    Λιώνουμε τα δύο είδη βουτύρου σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, για να μη βράσουν. Αλέθουμε το φιστίκι στο μπλέντερ όσο πιο ψιλό γίνεται γιατί, εάν είναι χοντροκομμένο, θα ξεκολλάνε τα φύλλα του μπακλαβά.

    Σε ατομικά τσέρκια τοποθετούμε το ένα φύλλο κομμένο (στο μέγεθος του τσερκιού) και βουτυρωμένο. Στη συνέχεια βάζουμε το αλεσμένο φιστίκι με τα μπαχαρικά και τελειώνουμε με ένα ακόμη κομμένο και βουτυρωμένο φύλλο. Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 2 ώρες σχεδόν.

    Μόλις βγει το γλυκό μας το σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι.

  5. Για το στήσιμο του γλυκού μας

    Τοποθετούμε σε πιάτο τον ατομικό μπακλαβά, βγάζουμε το πάνω μέρος του φύλλου και πάνω από το φιστίκι τοποθετούμε ντρόπς κρέμας. Τελειώνουμε ακατάστατα με καραμελωμένα φύλλα και τρίμα κανέλλας.