+

Για τον χοιρινό λαιμό

Για τα φασόλια ραγού

 1. Για τον χοιρινό λαιμό

  Βάζουμε τις μπριζόλες ,30 γρ ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, 30 γρ ξίδι, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το φασκόμηλο και το ξύσμα των δύο λεμονιών σε μια σακούλα για τρόφιμα που κλείνει αεροστεγώς, Μαρινάρουμε στο ψυγείο για 8 ώρες. Αποσύρουμε τις μπριζόλες και σουρώνουμε τη μαρινάδα, κρατώντας υγρά και στερεά χωριστά.

  Ρίχνουμε σ' ένα τηγάνι τα στερεά της μαρινάδας και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το υπόλοιπο ξίδι και προσθέτουμε τον ζωμό, τα υγρά της μαρινάδας και το μέλι. Μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί στο μισό περίπου και να πήξει η σάλτσα. Προσθέτουμε το βούτυρο ομογενοποιούμε και σουρώνουμε τη σάλτσα.

  Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατίζουμε τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές και τις σοτάρουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε τις μπριζόλες, γυρίζοντάς τες πλευρά συχνά μέχρι να μαγειρευτούν για 15 λεπτά περίπου.

 2. Για τα φασόλια ραγού

  Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το λουκάνικο, μέχρι να πάρει χρώμα. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και πετάμε τα λίπη.

  Ρίχνουμε στο τηγάνι φρέσκο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο. Αλατίζουμε και σοτάρουμε, μέχρι να πάρει χρώμα το καρότο και να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε τον ζωμό, τα σύκα, τα φασόλια και το σκόρδο. Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθούν τα υγρά, περίπου στο μισό του αρχικού τους όγκου. Βάζουμε τα λουκάνικα ξανά στο τηγάνι και προσθέτουμε το κίτρινο κάρυ, το ξύσμα, το μέλι, το δεντρολίβανο και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Τέλος, αλατίζουμε.

 3. Για το τελείωμα του πιάτου

  Σερβίρουμε τις μπριζόλες με το ραγού των φασολιών.
+