Menu
+

Εκτέλεση

  • Χταπόδι 1500.0 γρ
  • Ξίδι 80.0 γρ
  • Κόκκους Πιπέρι 10.0 τεμ.
  • Κρεμμυδάκι στιφάδου 1.0 kg
  • Φύλλα δάφνης 2.0 τεμ.
  • Κόκκινο ξηρό κρασί 100.0 ml
  • Ελαιόλαδο 100.0 ml
  • Γαρίφαλο 3.0 γρ
  • Μπαχάρι 3.0 γρ
  • Μοσχοκάρυδο 2.0 γρ
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Κλωνάρια Θυμάρι φρέσκο
  1. Εκτέλεση

    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι με το ξίδι, τους κόκκους πιπέρι και τη δάφνη και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς να βάλουμε άλλα υγρά (το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του) για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο. 

    Το βγάζουμε σε ξύλο κοπής και το κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια. Αδειάζουμε το ζουμί που έμεινε στην κατσαρόλα σε ένα μπολ, καθαρίζουμε την κατσαρόλα και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά μαζί με το λάδι, το χταπόδι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο,και τα μπαχαρικά (προσθέτουμε το μπαχάρι ελαφρώς κοπανισμένο). Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την τομάτα, το αλατοπίπερο (αλάτι με προσοχή, γιατί το χταπόδι είναι αλμυρό), το θυμάρι, το ζουμί που κρατήσαμε στην άκρη και τον ζωμό . Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και να δέσει η σάλτσα.