Πριν λίγες ημέρες ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα, Δούκισσα της Κορνουάλης, μπήκαν στη ‘μηχανή του χρόνου’ και πραγματοποίησαν ένα από τα πιο …εντυπωσιακά όνειρά τους.
Δεν πρόκειται για κάποιο ‘βασιλικό’ όνειρο, από αυτά που οι κοινοί πολίτες κυνηγούν μια ζωή αλλά δεν θα ζήσουν ποτέ. Κάθε άλλο. Πρόκειται για ένα απλό, καθημερινό όνειρο που ζουν, σχεδόν όλη τους τη ζωή, αρκετές χιλιάδες Κρητικοί κι εκατομμύρια Έλληνες. Χωρίς να διαθέτουν κάποιο τίτλο ευγενείας. Και μάλιστα στο ξύπνιο τους…
Τι έζησε όμως ο Κάρολος στην Κρήτη που θα του μείνει αξέχαστο;
Γευμάτισε σε μια δροσερή, όμορφη αυλή στον κήπο που βρίσκεται μπροστά σε ένα ιστορικό σπίτι. Πρόκειται για τον κήπο του Ερευνητικού Κέντρου της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στην Κνωσό της Κρήτης. Στο σπίτι που βρίσκεται σήμερα το Κέντρο είχε ζήσει κατά την παραμονή του στην Κρήτη, ένα αιώνα πριν, ο συμπατριώτης του Πρίγκιπα, ο διάσημος αρχαιολόγος Σερ Άρθουρ Έβανς, την εποχή των θρυλικών ανασκαφών του στο Ανάκτορο της Κνωσού.
Ο σύγχρονος Βρετανός προσκεκλημένος είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στην παρασκευή ενός γεύματος με βάση τις φακές, το οποίο έχει ρίζες πίσω στη Μινωική Εποχή. Η τελετουργία του μαγειρέματος, βασισμένη ακριβώς πάνω στις αρχαίες μεθόδους, ήταν για τον Κάρολο μια μοναδική εμπειρία.
Πληροφορήθηκε όσα αφορούσαν το συγκεκριμένο γεύμα- κυρίως την προέλευση κάποιων από τα συστατικά του- ενώ έδειξε ενδιαφέρον, μιας και είναι ο ίδιος παραγωγός παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων, για την ιστορική συνέχεια των βασικών διατροφικών πόρων/ συνηθειών στο νησί.
Μερικές φορές η ιστορία πίσω από ένα διατροφικό συστατικό είναι το ίδιο σαγηνευτική με τη γεύση του. Κάνει ακόμα και σύγχρονους πρίγκιπες να …υποκλίνονται
Αρχαίοι σπόροι. Αυτό κίνησε την περιέργεια του Καρόλου. Στους αρχαίους σπόρους έδωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όπως λένε οι παραβρισκόμενοι, καθώς η ανάδειξή τους τα τελευταία χρόνια, η ‘επιστροφή’ τους και πάλι στα πιάτα των δυτικών κοινωνιών, έχει συνοδευτεί από μεγάλες προσδοκίες. ‘Επανάσταση’ στη γεύση, υψηλή διατροφική αξία, εξαιρετική γαστρονομική προσαρμοστικότητα, είναι μερικά από αυτά που χαρακτηρίζουν αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία τροφών, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς.
Οι ‘αρχαίοι σπόροι’ επανέρχονται σε όλες τις κουζίνες και κουβαλάνε το βάρος των αιώνων στις …ρίζες τους. Το σιτάρι κορασάν ή καμούτ (ως kamut είναι γνωστότερο στο Αφγανιστάν, το Ιράν ή την Αίγυπτο), η όλυρα ή αγριοσίταρο ή speltόπως είναι πιο γνωστό στην κεντρική Ευρώπη, αλλά και ο αμάρανθος και το λούπινο, δύο σπόροι που γνωρίζουν ανάπτυξη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, συγκαταλέγονται μεταξύ των σπόρων αυτών.
Όλο και περισσότερα ελληνικά εστιατόρια προσφέρουν εξαιρετικά αρτοσκευάσματα και γαστριμαργικές δημιουργίες που έχουν απαραιτήτως κάποιον ή κάποιους αρχαίους σπόρους, ενώ στα delicatessen της χώρας, τα ράφια με προϊόντα που βασίζονται σε αρχαίους σπόρους ζητούν και πάλι – μετά από περίοδο αναγκαστικής ύφεσης- όλο και περισσότερο χώρο.
- «Οι πελάτες των εστιατορίων εφαρμόζουν ήδη αυτές τις τάσεις στο δικό τους τρόπο ζωής και θέλουν να τις δουν να αντικατοπτρίζονται στα μενού εστιατορίων. Σε απάντηση, οι σεφ στο μέλλον θα δημιουργούν περισσότερα χειροποίητα πιάτα και θα στρέφονται όλο και πιο συχνά προς τις παγκόσμιες γεύσεις», επιβεβαιώνει ο Hudson Riehle, Αντιπρόεδρος Έρευνας στη National Restaurant Association, την πανίσχυρη βορειοαμερικανική εστιατορική ένωση η οποία αν και τόσο μακριά από μας, επιμένει να χαράζει τη διατροφική πορεία δεκάδων αγορών ανά τον κόσμο...
Τι θα κερδίσεις
- Συνδέσου εδώ
- Τις καλύτερες συνταγές και tips από chefs από όλο τον κόσμο
- Τις τελευταίες μαγειρικές τάσεις