Η ιταλική γαστρονομία είναι απλή, γουστόζικη και έχει ήδη κατακτήσει τον κόσμο με τις διάσημες σπεσιαλιτέ της. Γιατί λοιπόν να μην «κατακτήσει» και τους δικούς σας πελάτες;

Τα υλικά των Ρωμαίων είναι τόσο ποιοτικά και απλά, που τα εκτιμάς από την πρώτη δοκιμή. Πρωταγωνιστές είναι το σκόρδο που το αγαπούν και το χρησιμοποιούν είτε ωμό είτε μαγειρεμένο και η τομάτα που είναι η βασίλισσα των λαχανικών στην Ιταλία. Στην κορυφή βρίσκονται επίσης μυρωδικά όπως ο βασιλικός, η μαντζουράνα, η ρίγανη και το δεντρολίβανο, ενώ ξεχωριστή θέση κατέχουν τα φινετσάτα τυριά και το εκλεκτό ελαιόλαδο.

Οι Ιταλοί είναι γεμάτοι πάθος και ξέρουν να απολαμβάνουν τη ζωή. Το ίδιο και τα πιάτα που μπορεί να απολαύσει κανείς σε μια trattoriaosteria, gastronomia και enoteca.

Ένα κλασικό «ρωμαϊκό γεύμα» έχει 4-5 πιάτα. Ξεκινάει με antipasti, συνεχίζει με ζυμαρικά, κρέας ή ψάρι και κλείνει με επιδόρπιο και λιμοντσέλο. Για ορεκτικό, μπορούμε να δοκιμάσουμε τα arancini που είναι μπαλάκια ρυζιού γεμιστά με μοτσαρέλα και βούτυρο. Φυσικά, αν θέλουμε να αντιγράψουμε κάτι από την πατρίδα των ζυμαρικών, θα πρέπει να φτιάξουμε χειροποίητα φρέσκα ζυμαρικά που θα κάνουν τη διαφορά.

Στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε ένα μενού με άρωμα Ιταλίας, αλλά ένα μενού τόσο αυθεντικό που να μας ταξιδεύει σε όλα τα ιταλικά χωριά. Ένα μενού με ακαταμάχητη pasta carbonara, σάλτσα alfredo, πονηρή puttanesca, καυτερή arrabbiata, ταπεινή σάλτσα Aglio e olio και φυσικά την φινετσάτη και τραγανή pizza margherita που το μόνο που ζητάει είναι σπιτική σάλτσα τομάτας, βασιλικό και μοτσαρέλα.

Ό,τι κι αν επιλέξετε, το σίγουρο είναι ότι οι πελάτες σας θα αναφωνήσουν: «Mamma mia!»