Τι σημαίνει όταν λέμε ότι ένα ζυμάρι είναι «ωραίο»; Πώς το κάνεις να φουσκώσει αλλά να παραμείνει επίπεδο; Ας ξεκινήσουμε γνωρίζοντας τα βασικά.

1. Απλή Ζύμη

Η απλή, κλασική ζύμη, αποτελείται κυρίως από αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ξηρή μαγιά και ελαιόλαδο. Τα υλικά ανακατεύονται μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο και ζυμώνεται με τα χέρια για 15-20 λεπτά (ναι, θέλει αρκετά γερά χέρια...). Ραντίζουμε με λάδι, χωρίζουμε σε 2 μπάλες και τις αφήνουμε για 1 ώρα σκεπασμένες, όχι για να μην κρυώσουν, αλλά για να φουσκώσουν! Έπειτα, τις ανοίγουμε με τα χέρια ή τον πλάστη, βάζουμε όλα τα καλά που θέλουμε να έχει επάνω, τις ψήνουμε και voilà! Μικρό tip για να έχουμε υπόψη μας: όταν επιλέγουμε αλεύρι, δεν χρειάζεται να πάρουμε το πιο ακριβό. Ένα μέτριο προς δυνατό είναι ιδανικό για τη ζύμη μας.

2. Ζύμη με Χαρουπάλευρο

Η ζύμη με χαρουπάλευρο κερδίζει όλο και περισσότερους λάτρεις της πίτσας. Η γλυκιά και έντονη γεύση της αποτελεί ιδανική βάση για να βάλεις ακόμα και τα πιο απλά υλικά επάνω, και να είναι πεντανόστιμη. Τι διαφέρει; Όχι, πολλά! Αντί για απλό αλεύρι βάζουμε χαρουπάλευρο, τα υπόλοιπα μένουν τα ίδια. Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά, κάνουμε μια μικρή λακούβα στην οποία ρίχνουμε νερό και λάδι, και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Τα 5 λεπτά μπορεί να ακούγονται λίγα, αλλά ο γενικός κανόνας είναι πως όσο περισσότερο το «κουράζεις», τόσο σε ανταμείβει! Η ζύμη χωρίζεται σε 2 μπάλες που μένουν για μια ώρα σκεπασμένες για να φουσκώσουν. Ζυμώνουμε, σκεφτόμαστε τι καλό θα βάλουμε επάνω και ψήνουμε!

3. Πικάντικη Ζύμη

Τώρα... αν θέλει κάποιος να πάει τη ζύμη της πίτσας ένα επίπεδο πιο πάνω, η παραλλαγή της συνταγής είναι απλή και εύκολη! Ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό, προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, το αλάτι, το λάδι και το υλικό που θα δώσει την πικάντικη νότα που θέλουμε: Knorr Πικάντικη Σάλτσα με Τσίλι και Ντομάτα. Ζυμώνουμε, χωρίζουμε σε 2 μπάλες και τις αφήνουμε σκεπασμένες να φουσκώσουν για 60 λεπτά. Τέλος, προθερμαίνουμε τον φούρνο όπως σε κάθε άλλη περίπτωση, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τις «ανοίγουμε», βάζουμε τα υλικά που θέλουμε και ψήνουμε. Υπομονή μόνο για 15-20 λεπτά και... δημιουργήστε άφοβα!

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για να φτιάξει κανείς τη ζύμη που του αρέσει! Και είναι πολλά αυτά που την κάνουν ξεχωριστή. Το σίγουρο είναι όμως, πως η καλή και νόστιμη ζύμη κάνει ξεχωριστή την πίτσα.