Στη Στερεά Ελλάδα, δεν υπάρχει τραπέζι χωρίς πίτα και δεν υπάρχει πίτα που να μην συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Οι περισσότερες συνδέονται με γιορτές όπως αυτή της Πρωτοχρονιάς, γάμους, αλλά και γεύματα αποχαιρετισμού. Φήμες λένε ότι στη Στερεά Ελλάδα, οι τσοπάνηδες δεν αποχωρίζονταν ποτέ τη γάστρα, αφού εκεί έψηναν τις πίτες τους, όπου κι αν βρίσκονταν!

Το κάθε μέρος έχει και τη δική του μαεστρία. Στην Αιτωλοακαρνανία, για παράδειγμα, οι παραδοσιακές πίτες είναι το κάτι άλλο, αφού οι νοικοκυρές κάνουν τα περίφημα “γυρίσματα” δημιουργώντας τα πιο τραγανά φύλλα. Η κολοκυθόπιτα έχει την τιμητική της και συνοδεύει συχνά τα γιορτινά κρεατικά. Αν είστε θαρραλέοι, δοκιμάστε να την ψήσετε κι εσείς στα κάρβουνα, γυρίζοντάς την και από τις δύο πλευρές. Στη Στερεά Ελλάδα, θα δοκιμάσουμε επίσης την αλμυρή Ψιάντρα, την κιμαδόπιτα, τη μακαρονόπιτα, τη γιαουρτόπιτα, την κοτόπιτα, την πιπερόπιτα και ένα είδος σπανακόπιτας με γέμιση γλυκού τραχανά και άλλων χορταρικών.