Οι πίτες του Ιονίου είναι αυθόρμητες, απρόβλεπτες και σπιρτόζες σαν τους κατοίκους της! Σαν βγεις λοιπόν στον πηγαιμό για την Ιθάκη, μην γυρίσεις αν δεν δοκιμάσεις κρεμμυδόπιτα και συκόπιτα. Στη Λευκάδα, ρυζόπιτα, κολοκυθόπιτα, γαλατόπιτα με μακαρόνια, μπριανόπιτα, λαδόπιτα και την πικάντικη μαριδόπιτα!
Οι φούρνοι της Κεφαλονιάς μπορεί να ψήνουν τυρόπιτες, μπακαλαόπιτες από παστό μπακαλιάρο, αγκιναρόπιτες, κουνουπιδόπιτες και χταποδόπιτες, αλλά η πίτα που αγαπούν οι Κεφαλονίτες είναι μία. Είναι η μοσχοβολιστή κρεατόπιτα που κρύβει μέσα της αρνί, αλλά και χοιρινό και μοσχάρι και τραγί! Το τι θα βάλουμε είναι θέμα γούστου και όρεξης! Μεταξύ μας, η καλύτερη γέμιση είναι από το αρνάκι που περίσσεψε το Πάσχα ή γενικά το κρέας που μας έμεινε. Και ένα μυστικό: το ρυζάκι το ρίχνουμε ωμό μέσα στο ταψί για να μην λασπώσει και την σερβίρουμε για ορεκτικό!
Βίρα τις άγκυρες λοιπόν για το Ιόνιο! Το μόνο που μένει είναι να μάθουμε τις συνταγές, να βάλουμε φαντασία, να σιγοψιθυρίσουμε καντάδες και να ετοιμάσουμε την πιο μοσχομυριστή πίτα που θα τρελάνει τους πελάτες μας με τη γεύση και τα πρωτότυπα υλικά που μπορεί και να δοκιμάζουν για πρώτη φορά!