Μπορεί οι «πρόγονοι» της pizza, να αφήνουν τα ίχνη τους πίσω στη νεολιθική εποχή, όταν οι άνθρωποι άλεθαν τους σπόρους του σιταριού και τρέφονταν με αυτούς.Τα επόμενα χρόνια, άρχισαν να αλέθουν τα σπόρια, να τα αναμειγνύουν με νερό και να τα ψήνουν πάνω σε καυτές πέτρες, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να προσθέτουν και διάφορα υλικά όπως μέλι, ελιές, σταφίδες.
Η ιστορία της pizza μας οδηγεί στους Ετρούσκους που έψηναν τη ζύμη και τη χρησιμοποιούσαν για να φάνε το κυρίως φαγητό τους πάνω της, ενώ οι Έλληνες δημιουργούσαν την πλακού, μία στρογγυλή πίτα με τυρί, τα αχίλλεια, ειδικές δηλαδή κριθαρένιες πίτες και τη μάζα, που περιείχε κρασί και νερό.

Στην αρχαία Ρώμη η δημιουργικότητα άνθισε με αποτέλεσμα να έχουμε πίτες καρυκευμένες με ελαιόλαδο, λαχανικά και μέλι, με τυρί και σκόρδο, με πράσα και ρεβίθια.
Ωστόσο, η ημερομηνία-σταθμός στην ιστορία της ήταν κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης του Βασιλιά Ουμπέρτο Α’ με τη Βασίλισσσα Μαργαρίτα στη Νάπολι, όπου η βασίλισσα εξέφρασε την περιέργειά της για την πίτσα που δεν είχε τύχει ως τότε να δοκιμάσει. Έτσι, ο διασημότερος παρασκευαστής Pizza της ετοίμασε διάφορες πίτσες, ανάμεσά τους και μία με μοτσαρέλα, βασιλικό και τομάτα. Η πίτσα αυτή κέρδισε τις εντυπώσεις της και φυσικά πήρε το όνομά της.

Δεκάδες χρόνια και χιλιάδες chef αργότερα, η pizza ώριμη και καλοψημένη έχει μπει για τα καλά στις καρδιές μικρών και μεγάλων foodies, ενώ έχει χτυπήσει τη δημιουργική φλέβα των επαγγελματιών του είδους. Έτσι, θα τη συναντήσει κανείς με διαφορετικά ονόματα, σχήματα και γεύσεις.. όπως Lamacun στην Τουρκία με κιμά, τομάτα και βότανα, Tarte Flambée στη Γαλλία με fromage blanc, κρεμμύδι, μπέικον, Okonomiyaki στην Ιαπωνία με γαρίδες ή bacon και φυσικά τη διάσημη ομώνυμη sauce με βάση τη μαγιονέζα, Zapiekanka στην Πολωνία όπου η pizza έρχεται σε μορφή sandwich και μαζί τυρί, μανιτάρια, κρεμμύδια και στο τέλος του ψησίματος κέτσαπ, Coca στην Ισπανία όπου η βάση είναι λίγο πιο λαδερή και παραδοσιακά σερβίρεται με λουκάνικο και λαχανικά, ενώ η Kebab Pizza στη Σουηδία είναι αυτό ακριβώς που φαντάζεστε αλλά εκτός από πίτα και κεμπάπ έχει και πατάτες!

Για το πιάτο που κάνει το γύρο του κόσμου από τα καλύτερα εστιατόρια μέχρι τους δρόμους των μικρότερων χωριών και των πιο διάσημων μεγαλουπόλεων, ό,τι κι αν γραφτεί είναι λίγο. Γι’ αυτό, ας μιλήσουν οι συνταγές!