Menu
+

Εκτέλεση

  • Αρνίσιο μπούτι 1 kg
  • Μοσχαρίσια σπάλα 1 kg
  • Καρότο 2 τεμ.
  • Τομάτες 2 τεμ.
  • Ζάχαρη 10 γρ
  • Πράσο, κομμένο σε φέτες (μόνο το λευκό μέρος) 1 τεμ.
  • Ελαιόλαδο 250 γρ
  • Λευκό Κρασί (κατά προτίμηση Ρομπόλα ) 100 γρ
  • Ξύσμα Πορτοκάλι 2 τεμ.
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ξυλάκι Κανέλλας 1 τεμ.
  • Τραχανάς 150 γρ
  • Μαϊντανός (φρέσκος) 10 γρ
  • Φύλλο χωριάτικο ( για πίτες και για μπακλαβά ) 1 τεμ.
  • Μαντζουράνα ½ ματσάκι
  1. Εκτέλεση

    Ετοιμάζουμε την γέμιση. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο μέσα σε μια χαμηλή κατσαρόλα,προσθέτουμε το κατσικάκι και το μοσχάρι και σοτάρουμε για 15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το πράσο, το σκόρδο, τα καρότα, τον τραχανά και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαραθούν.

    Σβήνουμε με κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί για 1 λεπτό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τομάτες, ζωμό, αλάτι, πιπέρι, κανέλα, ζάχαρη, σάλτσα τομάτας και μαϊντανό. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά.

    Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, βγάζουμε το ξύλο κανέλας, προσθέτουμε τη μαντζουράνα, το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και κρατάμε τη γέμιση στην άκρη.

    Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί για πίτες. Στρώνουμε ένα φύλλο, το λαδώνουμε και στρώνουμε άλλο φύλλο από πάνω. Στρώνουμε κάτω τα μισά φύλλα με την ίδια διαδικασία.

    Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Καλύπτουμε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Λαδώνουμε την πίτα από πάνω, τη χαράσσουμε και την ψήνουμε στους 190°C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ψηθεί το φύλλο και να γίνει τραγανό.

    Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά, την κόβουμε και σερβίρουμε.