Menu
+

Για τα ντολμαδάκια στο φούρνο

  • Ελαιόλαδο 100.0 ml
  • Αμπελόφυλλα 50.0 τεμ.
  • Ρύζι Καρολίνα 150.0 γρ
  • Κρεμμύδια 2.0 τεμ.
  • Φρέσκα κρεμμύδια
  • Άνηθος
  • 1/2 Μάτσο μαϊντανός
  • 1/2 Μάτσο Φρέσκος Δυόσμος
  • Μυρώνια
  • Κουκουνάρι 50.0 γρ
  • Ξύσμα λεμονιού 1.0 τεμ.
  • Σταφίδα ξανθιά 70.0 γρ
  • Ελαιόλαδο 60.0 ml
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα τομάτας

  1. Για τα ντολμαδάκια στο φούρνο

    Για τα λαδερά και ντολμαδάκια Γιαλατζή στο φούρνο, μουσκεύουμε το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα. Έπειτα το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο.

    Σε μπασίνα προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα με το ρύζι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά (1/2 μάτσο άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο και μυρώνια), το κουκουνάρι και τις σταφίδες, το ελαιόλαδο και την τομάτα και ανακατεύουμε. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και τελειώνουμε με ξύσμα από λεμόνι.

    Ζεματάμε τα τρυφερά αμπελόφυλλα για 1-2 λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό να κοπεί ο βρασμός τους. Τα στραγγίζουμε και αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου. Έπειτα, παίρνουμε ένα κληματόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα. Αν θέλουμε στρώνουμε όλη τη βάση του ταψιού με κληματόφυλλα ζεματισμένα.

    Τα τοποθετούμε στην σειρά στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω και κοντά το ένα με το άλλο.

  2. Για τη σάλτσα τομάτας

    Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά της σάλτσας και περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.

    Σκεπάζουμε το ταψί και τα ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο για άλλα 20 -30 λεπτά.