Ξέρουμε περισσότερα για την ταϊλανδέζικη κουζίνα παρά για την ίδια τη χώρα της Ταϊλάνδης, ένα από τα κράτη στη μεγάλη χερσόνησο της νοτιοανατολικής Ασίας.  Ο τουρισμός, μια από τις μεγαλύτερες ‘βιομηχανίες’ της χώρας, μας έφερε κοντά σε έναν ιδιαίτερο βουδιστικό πολιτισμό και μια πλούσια  κουζίνα που έχει αποκτήσει εκατομμύρια φίλους σε όλο τον κόσμο.

Με επίκεντρο το ρύζι, την άλλη μεγάλη ‘βιομηχανία της χώρας’ (η Ταϊλάνδη υπήρξε για μακρό χρονικό διάστημα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο και πατρίδα ορισμένων από τις πιο εκλεκτές ποικιλίες του), και με αιχμές τις αρωματικές\καυτερές σάλτες όπως η sriracha και τα φυσικά αρώματα που κατά κόρον χρησιμοποιεί, η κουζίνα της Ταϊλάνδης έχει ενσωματώσει πολλά στοιχεία από γειτονικές χώρες, καθώς τόσο εθνολογικά όσο και …γαστρονομικά, τα σύνορα στην ούτως ή άλλως ταραγμένη χερσόνησο ήταν πάντα πολύ χαλαρά. Απόδειξη το γεγονός ότι σε πολλά ταϊλανδικά εστιατόρια  στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προσφέρονται επίσης τυπικά βιετναμικά πιάτα, ενώ πολλές τυπικές γεύσεις της ευρύτερης περιοχής αποδίδονται πότε στη μια και πότε στην άλλη χώρα.

 

Η ανάπτυξη της κουζίνας της Ταϊλάνδης ήταν εντυπωσιακή κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, ακολούθησε μάλιστα μια γενικότερη τάση ‘ανακάλυψης’ της γαστρονομικής παράδοσης των χωρών της Ινδοκίνας, όπως ονομαζόταν η περιοχή τον καιρό της αποικιοκρατίας. Πάντως την ανάπτυξη της ιαπωνικής ή της κινεζικής κουζίνας δεν την έχει ζήσει καμία από τις κουζίνες της χερσονήσου- ούτε η ταϊλανδική. Εκεί βρίσκεται η πεποίθηση αρκετών επιχειρηματιών σε όλο τον κόσμο που ξεκινούν επιχειρήσεις εστίασης με αναφορές στην κουζίνα της Ταϊλάνδης.

Αλλά ποιο είναι το τυπικό μενού; Εκτός Ταϊλάνδης, αυτό που θα μπορέσουν να γευτούν κάποια στιγμή στη ζωή τους οι περισσότεροι Έλληνες ή ευρωπαίοι είναι, αρχικά:

  • Δροσερές σαλάτες όπως η Thai Papaya Salad- ένα γευστικό δάνειο από τη Λατινική Αμερική που είναι η πρώτη πατρίδα που γνώρισε η παπάγια
  • Οι σούπες με noodles και θαλασσινά είναι επίσης απαραίτητα σε ένα ταϊλανδικό γεύμα.
  • Θα περιλαμβάνονται ακόμα ζύμες φτιαγμένες από ριζάλευρο, γάλα καρύδας, αλάτι και αυγά, οι οποίες αποτελούν τη βάση για τραγανές (τηγανιτές) τάρτες με ωμό τόνο, κομμάτι καρύδας και πίνατς, λάιμ (μοσχολέμονο) και τζίντζερ (πιπερόριζα). Ιδιαίτερο πιάτο θεωρείται το Cab Moo Pad Prig Thai Dum, ένα είδος τηγανιτού κουλουριού, από χοιρινό, αρωματισμένο με μαύρο πιπέρι Ταϊλάνδης, ενώ πολλά πιάτα της χώρας βασίζονται στα πουλερικά (μαγειρεμένα τις περισσότερες φορές καυτερά και συνοδευόμενα με γλυκιές πατάτες).

 

Από μια τέτοια κουζίνα δεν θα έλλειπε φυσικά η νέα μεγάλη τάση για τα μπολ με ποικιλία γεύσεων. Σε πολλά, αμερικανικά κυρίως, εστιατόρια προσφέρεται ένα απολύτως χαρακτηριστικό πικάντικο και γλυκό συνάμα- μπολ στο οποίο μπορεί κανείς να γευτεί κοτόπουλο, καρότα, πράσινα φασόλια, ξερά και φρέσκα κρεμμύδια, βασιλικό της Ταϊλάνδης (ένα από τα πιο ιδιαίτερα προϊόντα της χώρας), φρέσκο κόλιναδρο και λάιμ. Παραλλαγή αυτού του μπολ μπορεί να περιέχει κοτόπουλο, σκόρδο, τζίντζερ, κόκκινες πιπεριές, κρεμμύδια και πράσινα φασόλια ενώ αμφότερα μπορούν να συνοδεύονται από ρύζι ή noodles.  Σε ορισμένα σύγχρονα εστιατόρια που θέλουν να βρίσκονται κοντά στις …δυτικές επιλογές θα βρείτε μπέργκερ με καβούρι (σπανίως και με αστακό).

Για επιδόρπιο σε πολλά καταστήματα της δύσης σερβίρονται

  • Ταϊλανδικά ντόνατς φρεσκοψημένα και πασπαλισμένα με κανέλα από τη Σαϊγκόν (οι σχέσεις καλής γειτονίας που λέγαμε…) και ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο τα οποία σερβίρονται με γλυκιά σάλτσα γάλακτος.

Στα περισσότερα ταϊλανδικά εστιατόρια της Αθήνας, εκτός όλων των παραπάνω, ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί και μπίρες από τη μακρινή αυτή ασιατική χώρα.

 

Θανάσης Αντωνίου, Grill Magazine