Στα μέσα Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Ελασσόνα η τριήμερη εκδήλωση ‘Φέτα 2018’, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος της θεσσαλικής πόλης και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε μια προσπάθεια των τοπικών παραγωγών (κτηνοτρόφων, τυροκόμων κι εστιατόρων) να γνωρίσουν στο ευρύ κοινό και να προωθήσουν όσο το δυνατό πιο δυναμικά στον τουρισμό και στο εξωτερικό, το σημαντικότερο τυροκομικό προϊόν της χώρας κι ένα από τα διασημότερα λευκά τυριά του κόσμου: τη φέτα.
Σε μια από τις εκδηλώσεις του τριημέρου, αναζητήθηκε ο ρόλος της φέτας στο πρωινό που σερβίρεται στα ελληνικά ξενοδοχεία και αφού διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις η φέτα απουσιάζει εντελώς, προτάθηκαν λύσεις για την ένταξή της στο μπουφέ.
Κι ευτυχώς, υπάρχουν πολλές λύσεις.
Μια από αυτές, ένα είδος γευστικού ‘Δούρειου Ίππου’ (για να πουλήσουμε φέτα…) όπως είπε χαριτολογώντας ένας ξενοδόχος από το Βόλο, είναι τα αλμυρά κέικ τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ιδιαίτερη εναλλακτική λύση που να περιέχει φυσικά φέτα και να παραπέμπει τους θαμώνες των ξενοδοχείων σε κάτι που τους είναι αρκετά οικείο στη δυτική Ευρώπη.
Από τη Γαλλία με αλάτι…
Πράγματι, τα αλμυρά κέικ είναι μια γαλλική υπόθεση αλλά όπως πολλές γαλλικές υποθέσεις έγινε γρήγορα παγκόσμια. Στα διάσημα γαλλικά ζαχαροπλαστεία αλλά και στις (εξίσου διάσημες) boulangerie πλάι στα κλασικά γλυκά (gâteaux), τα muffins, τα cookies, τα brownies, τα madeleines (μπισκοτάκια βουτύρου κάτι σαν τα δικά μας βουτήματα) και τα croissants, τα αλμυρά κέικ διεκδικούν τη θέση τους.
Και με τον καιρό την κερδίζουν.
Στη Γαλλία ψήνονται σε ταψί σαν μια μεγάλη πίτα ή σε κλασικές φόρμες για κέικ και στη συνέχεια κόβονται σε μερίδες που τρώγονται με τα χέρια και, συνήθως, κρύες. Η βάση τους είναι το βούτυρο, τα αυγά και το αλεύρι- όπως σε κάθε κέικ. Η γέμισή τους όμως ποικίλει ανάλογα τη χρήση που προβλέπεται ή τα γούστα του πελάτη.
Αν και τα πιο συνηθισμένα είναι αυτά που περιέχουν λαχανικά (σε συνδυασμό με φέτα ή άλλα τυριά), υπάρχουν πολλές προτάσεις για τη γέμισή τους όπως, ζαμπόν ή γαλοπούλα σε κομματάκια, ξεψαχνισμένο κοτόπουλο, αλλά μπορεί επίσης να περιέχουν ελιές και ρίγανη ή θυμάρι, κάτι σαν το δικό μας ελαιόψωμο αλλά σε έκδοση ‘κέικ’.
Οι πιο τολμηροί προσθέτουν τόνο ή αντζούγιες, ενώ πολύ διάσημα είναι και τα κέικ με μανιτάρια. H γλυκιά αλλά τολμηρή στις επιλογές της βρετανίδα σεφ Rachel Koo (το όνομά της έγινε τραγούδι πέρυσι από τους Βρετανούς σκληρούς punkrockers Idles) προτείνει ένα κέικ με κατσικίσιο τυρί, δαμάσκηνα και φιστίκι (Αιγίνης).
Η συνταγή που σας προτείνουμε
Hellmann's Basil Vinaigrette1 lt
Η Vinaigrette Βασιλικού με μέλι και ginger είναι η νέα φρέσκια και δυναμική πρόταση της Hellmann’s που έρχεται να προστεθεί δίπλα στην Vinaigrette Citrus για ακόμα πιο δροσερές προτάσεις! Η Vinaigrette Βασιλικού περιέχει βασιλικό, μια ιδέα από ginger και μέλι ακακίας. Είναι το απόλυτο συστατικό για dressing αφού παραμένει υγρό και δεν κρυσταλλώνεται όπως άλλα dressings που περιέχουν μέλι. Δίνει ένα υπέροχο φινίρισμα στο dressing και ένα άψογο αποτέλεσμα στις σαλάτες.
Που και πότε
Τα αλμυρά κέικ δεν αποτελούν πιάτο γεύματος ή δείπνου, τουλάχιστον όχι προς το παρόν, καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί οι τολμηροί, που θα σέρβιραν κάτι τέτοιο μέσα σε μια αλληλουχία παραδοσιακών πιάτων.
Αντίθετα στο πρωινό ή στο brunch, τα αλμυρά κέικ αποτελούν εξαιρετική επιλογή η οποία, όπως μας ενημέρωσαν άνθρωποι της αγοράς, μπορούν να συνδυαστούν τόσο με ένα ποτήρι γάλα (πρωινό), όσο και με έναν πλούσιο χυμό φρούτων. Ορισμένοι μάλιστα τα προτείνουν και για σχολικό δεκατιανό, μια μάλλον ‘φιλόδοξη’ για τα ελληνικά δεδομένα πρόταση.
Η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι σύγχρονοι σεφ και sites μαγειρικής προτείνουν τα αλμυρά κέικ και ως λύσεις ανάγκης στις περιπτώσεις που χρειάζεστε ένα γρήγορο, ελαφρύ αλλά ικανοποιητικό σε ποσότητα έδεσμα για να κεράσετε μια μικρή παρέα φίλων που έρχονται στο σπίτι ή μια παρέα παιδιών που ξαφνικά …πείνασαν.
Στην Ελλάδα αλμυρά κέικ δεν θα συναντήσετε εύκολα. Ορισμένα ξενοδοχεία με πολύ ιδιαίτερο (κι ως εκ τούτου ανοικτό σε πειραματισμούς) πελατολόγιο κι ορισμένα μόνο bistrot που γενικώς ‘πειραματίζονται’ έχουν εντάξει στο μενού τους αλμυρά κέικ ενώ ορισμένες εταιρείες catering διαθέτουν στον κατάλογό τους μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού επιλογές αλμυρού κέικ, με τη φέτα και το ζαμπόν- τυρί να είναι οι πλέον συνηθισμένες.
Πάντως οι σεφ με τους οποίους μιλήσαμε δεν αντιμετωπίζουν τα αλμυρά κέικ ως κάτι …του ποδαριού ενώ ένας από αυτούς μας επεσήμανε – σε μάλλον αυστηρό ύφος- ότι τα αλμυρά κέικ είναι μια μαγειρική επιλογή που χρειάζεται όλο το σεβασμό (και το χρόνο μας) για να μπορέσει να ξαφνιάσει θετικά όσους το γευτούν.
Τι θα κερδίσεις
- Συνδέσου εδώ
- Τις καλύτερες συνταγές και tips από chefs από όλο τον κόσμο
- Τις τελευταίες μαγειρικές τάσεις