Λένε ότι τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι τα περιττά. Όλα αυτά δηλαδή που δεν είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας, αλλά που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την κάνουν.... πιο νόστιμη.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι σάλτσες. Αυτό το αραιό ή πηχτό σαν κρέμα μαγειρικό παρασκεύασμα από λάδι, κρέας, ντομάτα, χορταρικά ή και διάφορα άλλα υλικά που περιχύνεται πάνω από το φαγητό σε ζεστή ή κρύα θερμοκρασία και το ανεβάζει επίπεδο γεύσης.

Από αρχαιοτάτων χρόνων, οι σεφ του παρελθόντος αναγνώρισαν τον σημαντικό ρόλο τους και με τα χρόνια δημιούργησαν μία γκάμα από άπειρες σάλτσες, ανάγοντάς τες σε μαγειρική τέχνη.

Δύο από τις πιο γνωστές σάλτσες είναι η Μπεαρνέζ και η Μιναλέζ. Αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζετε γι’ αυτές;

Πάμε να συστηθούμε!

Σάλτσα Μπεαρνέζ (Béarnaise Sauce):

Σάλτσα Μπεαρνέζ (Béarnaise Sauce):

Το 1836 ο σεφ Collinet βρισκόταν στο εστιατόριό του το Saint-Germain-en-Laye, κοντά στο Παρίσι, και είχε μια φαεινή ιδέα (από αυτές που μένουν στην ιστορία). 

Η ιδέα του περιείχε λευκό κρασί, ξύδι εστραγκόν, εσαλότ, πιπέρι, βούτυρο και κρόκους αβγού και το όνομά της ήταν Béarnaise Sauce. Μία ζεστή σάλτσα που συνοδεύει ιδανικά τα ψητά κρέατα και που θεωρείται πλέον μία από τις 5 βασικές σάλτσες της γαλλικής κουζίνας. 

Σάλτσα Μιλανέζ (Milanez Sauce):

Σάλτσα Μιλανέζ (Milanez Sauce):

Η σάλτσα Μιλανέζ δεν είναι γνωστή με το όνομά της. Μπερδευτικό ε; Ναι, γιατί για κάποιο λόγο το όνομά της συνδέθηκε με το κοτόπουλο Μιλανέζ, ένα πιάτο που αποθεώθηκε στην Αθήνα του ’60. 

Η σάλτσα με το κιτρινωπό χρώμα, το βούτυρο, τα κρεμμύδια, το λεμόνι, το ζωμό κότας, τα αυγά και το πιπέρι καγιέν, ανεβάζει level στο νερόβραστο κοτόπουλο ή στο ταπεινό ρύζι και αυτό είναι κάτι που πάντα εκτιμούμε στις σάλτσες.  

Γλασάρισμα κρέατος:

Γλασάρισμα κρέατος:

Τελευταία το γλασαρισμένο ψητό έχει μπει στη ζωή μας. Κι εμείς μπήκαμε στο ψητό κατευθείαν. Γιατί εκεί που είχαμε μείνει στο παλιό κλασικό ρητό “τα ψητά θέλουν λεμόνι και ρίγανη”, εμφανίστηκε το γλασάρισμα κρέατος και έδωσε λάμψη και γεύση. 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Ένας είναι η επάλειψη του ψητού με το ζουμί του την ώρα που ψήνεται, ενώ ένας άλλος θα μπορούσε να είναι η επάλειψη με κάποια sauce. Σκέπασμα, φούρνος και έτοιμο. Γυαλιστερό και νοστιμότατο!