Κάστανο

Είναι η χειμερινή γαστριμαργική ατραξιόν του δρόμου και το μυστικό κάθε χριστουγεννιάτικης γέμισης που σέβεται τον εαυτό της. Όσο οι καστανάδες φωνάζουν “Ζεστά-ζεστά τα κάστανα”, οι chef τα ψήνουν, τα βράζουν ή απλώς τα καθαρίζουν και μαγεύουν το κοινό τους! Θεωρούνται ξηροί καρποί, έχουν βιταμίνη C και περιέχουν διπλάσιο άμυλο από την πατάτα. Γι’ αυτό και το αρχαίο δέντρο της καστανιάς λέγεται και "αρτόδενδρο". Τα ιδανικά κάστανα είναι γυαλιστερά, «αφράτα» και πιο βαριά από ό,τι δείχνουν. Αν θέλουμε για να γίνουν γαρνιτούρα, τα χαράσσουμε χιαστί, τα βράζουμε και δεν τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, γιατί μετά δεν μπορούμε να τα καθαρίσουμε. Αν πάλι τα θέλουμε για γέμιση, τα βράζουμε αφού πρώτα τα κόψουμε στη μέση. Είναι πραγματικά ο θησαυρός του Χειμώνα, αφού συνοδεύουν υπέροχα το κρέας, ειδικά το χοιρινό και τα πουλερικά, ενώ γίνονται η βάση για τις πιο εμπνευσμένες προτάσεις ζαχαροπλαστικής. Γι’αυτό άλλωστε και κανείς “δεν χαρίζει κάστανα”!

Η συνταγή που προτείνουμε: Σούπα Κάστανο με Μπέικον, Κρέμα Τυρί και Ξινομυζήθρα

Λωτός

Είναι η «τροφή των θεών», το «μήλο της Ανατολής», το μαγεμένο φρούτο που δοκίμασαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα και δεν ήθελαν να το κουνήσουν από τη χώρα των Λωτοφάγων! Κατάγεται από την Κίνα, ενώ στα μέρη μας ταξίδεψε από Ισπανούς θαλασσοπόρους. Είναι τόσο ευαίσθητος, αλλά και τόσο πολύτιμος αφού έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βιταμίνες (Α, C) και το καλύτερο; Τα 100 γραμμάρια έχουν μόλις 70 θερμίδες. Αυτοί που δεν ξέρουν, τον παρομοιάζουν με μεγάλη πορτοκαλί τομάτα. Αυτοί που ξέρουν, διαλέγουν τους πιο παχουλούς λωτούς, χωρίς κανένα ψεγάδι στην επιφάνειά τους και περιμένουν να ωριμάσουν για να απολαύσουν την πιο γλυκιά μελωμένη σάρκα που υπάρχει στον κόσμο. Αν πάλι, δεν μπορείτε να περιμένετε, βάλτε τους άγουρους λωτούς σε μια πλαστική σακούλα παρέα με 2-3 μήλα. Κάντε μια μικρή τρύπα, κλείστε τη σακούλα και αφήστε τους για 3-5 ήμερες. Ιδού! Οι μαγικοί λωτοί είναι έτοιμοι για να δημιουργήσετε ένα γεύμα για σωστούς… λωτοφάγους!

Η συνταγή που προτείνουμε: Stir Fried Λωτός με Πολύχρωμες Πιπεριές και Μανιτάρια

 

Μανταρίνι

Ο καρπός της μανταρινιάς, το Citrus reticulata ή αλλιώς το χειμωνιάτικο trend που είναι τόσο μυρωδάτο, γευστικό και παιχνιδιάρικο που κλέβει τη δόξα από το μεγάλο αδερφάκι του, το πορτοκάλι! Όλα ξεκίνησαν πριν τρεις χιλιάδες χρόνια, στην Κίνα όπου οι Μανδαρίνοι, Κινέζοι αξιωματούχοι, δεν φορούσαν μόνο μανταρινί στολές, αλλά αντάλλασσαν –άκουσον, άκουσον!- και μανταρίνια ως δώρα! Εκτός του ότι ξεφλουδίζονται πολύ πιο εύκολα, έχουν και περισσότερη βιταμίνη Α και σίδηρο από τα πορτοκάλια, ενώ είναι πολύτιμη πηγή υδατανθράκων, σιδήρου, καροτίνης και φωσφόρου. Χρωματίζουν τέλεια τις σαλάτες σας, γίνονται μους σοκολάτα, κρύβουν μέσα τους μια αρωματισμένη κρέμα ζαχαροπλαστικής, μεταμορφώνονται σε υπέροχο λικέρ, αλλά και μαρμελάδα για να συνοδεύει τα πρωινά ή τα ορεκτικά σας. Τώρα που είναι στα φόρτε τους, αναζητήστε μανταρίνια με γλυκιά φλούδα και χωρίς κουκούτσια, και ταξιδέψτε εσάς και τους πελάτες σας στις πιο ανεξίτηλες μνήμες.

Η συνταγή που προτείνουμε: Κοτόπουλο με Μανταρίνι σε Σιρόπι Αρωματισμένο με Ρακί