Menu
+

Εκτέλεση

  1. Εκτέλεση

    Καθαρίζουμε τα καλαμάρια ή τα θράψαλα (υπολογίζουμε περίπου 2 τεμάχια καλαμάρια ή θράψαλα των 350 γρ.) και ετοιμάζουμε το κους-κους. Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μαζί με τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και πτερύγια από το καλαμάρι, σε χαμηλή φωτιά.

    Σβήνουμε με το κρασί, δυναμώνουμε την φωτιά και αφήνουμε 2’ να εξατμισθεί.

    Προσθέτουμε την ντομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη, το κους-κους, τον χυμό λεμονιού και τα 2/3 του μαϊντανού και καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά.

    Όταν κρυώσει λίγο η γέμιση, γεμίζουμε τα καλαμάρια μέχρι τα 2/3 και τα κλείνουμε.

    Βάζουμε το άλλο μισό λάδι στην κατσαρόλα μας να κάψει και τοποθετούμε τα καλαμάρια, αφού τα σκουπίσουμε με χαρτί κουζίνας. Αμέσως προσθέτουμε τον ζωμό, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει το φαγητό για 25’ περίπου.

    Στον μισό χρόνο γυρνάμε τα καλαμάρια και ελέγχουμε αν χρειάζεται κι άλλο υγρό. Πρέπει στο τέλος να έχουμε περίπου μια κούπα του καφέ ζωμό. Στο τέλος, δοκιμάζουμε τα καλαμάρια με την μύτη ενός μαχαιριού και όταν τρυπιούνται εύκολα προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση και βράζουμε, με ανοιχτή κατσαρόλα, περίπου 7-8 λεπτά. Στο διάστημα αυτό περνάμε την σπάτουλα κάτω από το φαγητό, για να μην κολλήσει. Όταν μείνει ελάχιστο ζουμί, σαν χυλός, είναι έτοιμο.

    Κατεβάζουμε από την φωτιά και πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό. Το σερβίρουμε χλιαρό.