Ευτυχώς, πλέον οι επαγγελματίες έχουν πολλές επιλογές υλικών για να δημιουργήσουν γεύσεις χωρίς λακτόζη. Μάλιστα, όχι μόνο τους λύνουν τα χέρια, αλλά πολλά από αυτά τα lactose-free προϊόντα είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο, βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και άλλα θρεπτικά συστατικά. Μερικές από τις lactose-free επιλογές είναι:
- Ρόφημα σόγιας. (Το γνωστό και ως “γάλα σόγιας”)*
Είναι με διαφορά η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης, μεταξύ των προϊόντων που δεν περιέχουν λακτόζη. Είναι παχύτερο σε υφή από το αγελαδινό γάλα και έχει ελαφρώς μπεζ χρώμα.
- Ρόφημα καρύδας. (Το διάσημο “γάλα καρύδας”)*
Είναι εξαιρετικά κρεμώδες, όπως το πλήρες γάλα αλλά έχει μικρή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, και περίπου 4 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών ανά φλιτζάνι, όπως το πλήρες γάλα.
- Ρόφημα αμυγδάλου. (Το φημισμένο “γάλα αμυγδάλου”)*
Έχει την ίδια υφή με το αγελαδινό γάλα, ένα ελαφρύ μπεζ χρώμα και μία αμυδρή γεύση αμυγδάλου. Μπορεί να έχει περισσότερο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα, καθώς και βιταμίνες D και Ε, όμως ένα ποτήρι ροφήματος αμυγδάλου έχει περίπου μόνο 1 γραμμάριο πρωτεΐνης.
- Ρόφημα ρυζιού. (Το γνωστό “γάλα ρυζιού”)*
Είναι άσπρο, όπως το αγελαδινό γάλα, ενώ είναι πιο γλυκό και λεπτόρρευστο από το ρόφημα αμυγδάλου. Για το λόγο αυτό, δεν ενδείκνυται η χρήση του για σάλτσες και πουτίγκες. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως το ρόφημα αμυγδάλου, ενώ μπορείτε να το βρείτε και εμπλουτισμένο με ασβέστιο.
[*Τα προϊόντα που αναφέρονται πιο πάνω είναι φυτικής προέλευσης, δεν περιέχουν λακτόζη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα γάλακτος.]