Κι αν ένας πελάτης θέλει ένα παραδοσιακό πιάτο, αλλά δεν θέλει τη λακτόζη; Κανένα πρόβλημα! Εμείς κάνουμε την αρχή με τρεις lactose-free συνταγές και σας προτρέπουμε να πάρετε τα υλικά χωρίς λακτόζη στα χέρια σας και να αρχίσετε να δημιουργείτε.
Γιατί, όταν είσαι chef, καμία λακτόζη δεν μπορεί να σε σταματήσει!
Κις με σπανάκι
Υλικά (για 6 μερίδες)
Για το φύλλο
- 1/2 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1/2 φλιτζάνι λευκό αλεύρι
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 4 κουταλιές παγωμένο νερό
Για τη γέμιση
- 1, 1/4 φλιτζάνια ρόφημα* αμυγδάλου ή σόγιας
- 2 μεγάλα αυγά
- 1/2 φλιτζάνι υποκατάστατο αυγού
- 1/2 γλυκό κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους, ψιλοκομμένο
- 6 φέτες γαλοπούλας, κομμένες και τσιγαρισμένες
- 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί σόγιας της επιλογής σας
- 3/4 φλιτζανιού κατεψυγμένο σπανάκι, ψιλοκομμένο
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190oC. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής αλέσεως, το άσπρο αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να θρυμματίζεται εύκολα. Περιχύνουμε με το παγωμένο νερό στην κορυφή και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη μας.
- Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και την τοποθετούμε στο ταψάκι για τάρτες. Συμπιέζουμε καλά ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα η ζύμη.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ρόφημα αμυγδάλου ή σόγιας, τα αυγά και το υποκατάστατο του αυγού και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μέτριο μπολ, ανακατεύουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη γαλοπούλα, το τυρί σόγιας και το ψιλοκομμένο σπανάκι και τα βάζουμε στο ταψί με την έτοιμη κρούστα. Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και το μαύρο πιπέρι. Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και ψήνουμε για περίπου 55 λεπτά.
Μακαρονάδα
Υλικά (για 3-4 μερίδες)
- 1, 1/2 φλιτζάνια μακαρόνια ολικής άλεσης
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 3 φλιτζάνια μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1, 1/2 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο (ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου)
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο
- 1, 1/2 φλιτζάνια γάλα* χωρίς λακτόζη (αμυγδάλου, ρυζιού ή σόγιας)
- 150g τυρί τσένταρ σόγιας, τριμμένο ή κομμένο σε κύβους
- Μαύρο πιπέρι για τη γεύση
Εκτέλεση
- Βράζουμε περίπου 8 φλιτζάνια νερό, προσθέτουμε τα μακαρόνια και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (8-10 λεπτά). Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και το μαύρο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μέτριο μπολ, αναμιγνύουμε το καλαμποκάλευρο με 1/4 φλιτζάνι ροφήματος αμυγδάλου ή σόγιας, μέχρι να γίνει μία λεία πάστα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ρόφημα. Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις αρχίσει να πήζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί. Το αφήνουμε να λιώσει, ανακατεύοντας συνέχεια και τέλος προσθέτουμε μαύρο πιπέρι.
- Ανακατεύουμε τη σάλτσα, τα μακαρόνια και τα μανιτάρια και σερβίρουμε.
Πουρές πατάτας με ψημένο σκόρδο
Υλικά (για 6 μερίδες)
- 1 μεγάλο σκόρδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
- 3/4 φλιτζάνι ρόφημα* αμυγδάλου, σόγιας ή ρυζιού
- 900g πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες στα τέσσερα
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220οC. Κόβουμε τις κορυφές από το σκόρδο και τοποθετούμε το υπόλοιπο σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το τυλίγουμε καλά. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει και να πάρει χρώμα (περίπου 35 λεπτά). Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Ξεφλουδίζουμε το δέρμα από τις σκελίδες.
- Ενώ ψήνουμε το σκόρδο, τοποθετούμε τις κομμένες πατάτες στον φούρνο μικροκυμάτων με 1/4 φλιτζάνι νερό και αφήνουμε να ψηθούν σε υψηλή θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Τις στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.
- Βάζουμε τις ζεστές πατάτες απευθείας σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με το σκόρδο και το ρόφημα αμυγδάλου, σόγιας ή ρυζιού και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Σερβίρουμε με αλάτι και μαύρο πιπέρι.
Πηγές:
· The Food Processor SQL, ESHA Research, nutrition analysis software.
· http://www.webmd.com/digestive-disorders/lactose-intolerance-14/lactose-free-recipes?
* Τα ροφήματα σόγιας, αμυγδάλου ή ρυζιού, αναφέρονται και σαν γάλα σόγιας, αμυγδάλου ή ρυζιού. Δεν περιέχουν λακτόζη και χρησιμοποιούνται στη θέση του ζωικού γάλακτος.
Τι θα κερδίσεις
- Συνδέσου εδώ
- Τις καλύτερες συνταγές και tips από chefs από όλο τον κόσμο
- Τις τελευταίες μαγειρικές τάσεις